19 C
Sarajevo
10.10.2024

Predsjednik Izraela o navodima da će “napasti Tursku”: Nudimo drugačiju budućnost narodu Gaze, Libana, Irana…

Izrael nema namjeru poduzeti vojnu akciju protiv Turske, poručio je u četvrtak predsjednik Izraela Isaac Herzog, nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio da bi njegova zemlja mogla biti sljedeća meta Tel Aviva nakon izraelske agresije na Liban i Gazu.

“Vidio sam da je lider Turske dao neke komentare u vezi s navodnim planovima Izraela protiv Turske”, kazao je Herzog tokom sastanka s predstavnicima Konferencije predsjednika glavnih američkih jevrejskih organizacija u Jerusalimu. “Želim jasno staviti do znanja da Izrael nikada nije imao nikakve planove protiv Turske”, dodao je izraelski predsjednik, prenosi Times of Israel.

“Naprotiv”, nastavio je, “mi imamo veliko poštovanje prema narodu Turske, a oni imaju veliko poštovanje prema narodu Izraela. Imamo dugogodišnje odnose među narodima i narodi će nadvladati sve glasove koji su suprotni prijateljstvu i suživotu”.

- OGLAS -

Erdogan je prošle sedmice rekao da će “izraelska vlada, koja je poludjela u Svetoj zemlji, vjerovatno ciljati našu domovinu sa svojim vjerskim fanatizmom nakon Palestine i Libana”.

Također je tvrdio da izraelski premijer Benjamin Netanyahu “gaji fantazije o okupaciji Turske”.

- Advertisement -

Herzog je kazao da će izraelske vojne operacije dovesti do “historijske promjene koja će omogućiti sinovima Abrahamovim (Ibrahimovima) da žive zajedno u regiji i da se zajedno kreću ka miru, da doprinose jedni drugima, za dobrobiti regije i njihovog sopstvene narode i čovječanstvo u cjelini. Ovo je naša vizija. Zato se borimo protiv zla, i zato nudimo narodu Gaze, narodu Libana, narodu Irana… drugačiji put i drugačiju budućnost”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA