19 C
Sarajevo
10.10.2024

Civilna zaštita poduzela hitne mjere na klizištu u Pofalićima

Operativni centar Civilne zaštite Općine Novo Sarajevo poduzeo je hitne mjere na klizištu u naselju Pofalići, koje im je ranije prijavljeno. Općina Novo Sarajevo će, u saradnji sa Zavodom za izgradnju Kantona Sarajevo, poduzimati daljnje aktivnosti na sanaciji klizišta na navedenoj lokaciji dok će Preduzeće ‘Vodovod i Kanalizacija’ u toku dana vršiti radove na otklanjanju kvara.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, Operativni centar Civilne zaštite Općine Novo Sarajevo jučer je zaprimio dojavu mještana naselja Pofalići da je, zbog dužeg izlijevanja vode niz saobraćajnicu u ulici Reisa Fehima Spahe 88 i 94, pokrenuto klizanje terena što je prouzrokovalo rascjep tla na tom mjestu gdje se nalazi i plinska instalacija koja je prvobitno bila ukopana u zemlju.

– Na mjesto događaja odmah su izašli pripadnici Službe civilne zaštite, Službe za inspekcijske poslove i Štaba civilne zaštite, dok je Operativni centar pozvao i dispečere KJKP ‘Vodovod i kanalizacija’ i KJKP ‘Sarajevogas’ da upute svoje radnike na teren. Radnici Preduzeća ‘Vodovod i kanalizacija’ odmah su zatvorili ventil kako bi se zaustavilo dalje izlijevanje vode koje je prouzrokovalo klizanja tla te su započeli aktivnosti na otklanjanju kvara na vodovodnoj mreži – navodi se.

- OGLAS -

Ekipa Preduzeća ‘Sarajevogas’ izvršila je pregled gasne instalacije te je konstatovano da se radi o instalaciji koja već duže vrijeme nije u funkciji, dok su predstavnici Štaba civilne zaštite i općinskih službi izvršili pregled terena i konstatovali da nije potrebna evakuacija ljudi iz individualnog stambenog objekta, koji se nalazi u neposrednoj blizini novonastalog klizišta.

– Iako su mještani tog dijela naselja Pofalići više puta tokom proteklih nekoliko mjeseci pozivali nadležno komunalno preduzeće da izvrši sanaciju kvara na vodovodnoj mreži, a budući da do klizanja tla nije isto urađeno, građani su uputili poziv Službi civilne zaštite Općine jer situacija na terenu nije bezazlena – navodi se u saopćenju za javnost Općine Novo Sarajevo. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA