7 C
Sarajevo
22.10.2024

Mogu li Španci zadržati selektora? Pojavili su se neočekivani izazovi

Luis de la Fuente ima 63 godine i za 12 godina staža u Kraljevskoj španskoj fudbalskoj federaciji donio je svojoj zemlji tri titule prvaka Evrope – u konkurenciji omladinaca, mladih i seniora, kao i jednu Ligu nacija s A timom.

Pobjedom nad Danskom sinoć u Murciji, ovaj stručnjak iz La Rioje postao je statistički najuspješniji selektor u historiji španske reprezentacije s prosjekom od 2,54 boda po utakmici. Njegov skor iznosi 21-2-2 uz gol razliku 67:21.

De la Fuente se nalazi među slabije plaćenim u poređenju sa standardima u evropskom i svjetskom fudbalu.

- OGLAS -

S platom od 600.000 eura godišnje, prema informacijama madridskog lista As, de la Fuente ne može da se mjeri ni s pojedinim stručnjacima iz B i C nivoa Lige nacija, a da ne govorimo o kolegama sa egzotičnih destinacija poput Roberta Mancinija koji s godišnjom platom od 25 miliona eura ima problema da odvede Saudijsku Arabiju na Svjetsko prvenstvo 2026. godine.

Ne samo to, već selektor nema s kim da pregovara o eventualnoj povišici, koju je apsolutno zaslužio, jer se španski savez nalazi u organizacionom rasulu nakon ostavke koju je pod pritiskom javnosti morao da podnese Luis Rubiales. Iako je vršilac dužnosti predsjednika Pedro Rocha svjestan neprijatne situacije u kojoj se nalazi čovjek koji pomjera granice mogućeg na kormilu nacionalnog tima, on nema ovlaštenja da donosi dugoročne strateške odluke.

- Advertisement -

Privremena uprava Federacije ima ovlaštenja samo da obavlja dnevne operativne poslove i čini da sistem funkcioniše, tako da do neke buduće izborne skupštine na kojoj će Španija dobiti novog prvog čovjeka, de la Fuente će u zrelim godinama nastaviti da radi i čeka da se njegov status riješi.

Ono što Špance čini nervoznim je utisak da će pojedini bogati vlasnici klubova u svemu prepoznati svoju šansu i da selektor evropskih šampiona neće imati izbora nego da “šarne” potpis.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA