11.6 C
Sarajevo
18.10.2024

Ko je bio ubijeni vođa “Hamasa” – Yahya Sinwar?

Izrael je danas objavio kako je ubijen lider "Hamasa", Yahya Sinwar, što je kasnije potvrdilo i DNK testiranje.

Izrael je danas objavio kako je ubijen lider Hamasa, Yahya Sinwar, što je kasnije potvrdilo i DNK testiranje.

Sinwar je bio najavljen za novog šefa Hamasovog političkog biroa nakon ubistva Ismaila Haniyeha u Teheranu, ali je njegova vladavina nad terorističkom grupom bila kratkog daha.

On je rođen 29. oktobra 1962. godine u izbjegličkom kampu Khan Younis u Gazi. Njegova porodica je raseljena iz Aškelona tokom arapsko-izraelskog rata 1948. godine, faktor koji je duboko utjecao na njegove militantne aktivnosti i ideološka opredjeljenja.

- OGLAS -

Terorističke aktivnosti

Obrazovanje je nastavio na Islamskom univerzitetu u Gazi, a njegov rani život u izbjegličkom kampu usadio je čvrstu odlučnost da se odupre izraelskoj okupaciji.

- Advertisement -

Bio je suosnivač Majda, Hamasovog bezbjednosnog aparata kasnih osamdesetih, kada se fokusirao na identifikaciju i eliminaciju Palestinaca za koje se sumnjalo da sarađuju s Izraelom.

Njegove terorističke aktivnosti dovele su do njegovog hapšenja 1988. godine zbog organizovanja otmice i ubistva dvojice izraelskih vojnika.

Sinwar je osuđen na četiri doživotne kazne, ali je pušten 2011. u Sporazumu o razmjeni zarobljenika za izraelskog vojnika Gilada Šalita.

Tokom 22 godine provedene u izraelskim zatvorima, Sinwar je postao poznat po svojoj postojanosti i vodstvu među zatvorenicima, stekavši reputaciju kritične ličnosti u Hamasu.

On je tokom 2017. izabran za vođu Hamasa u Gazi. Njegovo rukovodstvo označilo je pomak ka militantnijem stavu, naglašavajući jačanje vojske i bliže veze sa regionalnim silama poput Irana i Hezbollaha.

Strateška vizija

Sinwarova strateška vizija uključivala je jačanje vojnih sposobnosti Hamasa i pripremu za sukobe velikih razmjera sa Izraelom.

Inače, Sinwar se smatra glavnim umom iza masakra protiv Izraela 7. oktobra 2023, koji je rezultirao sa preko 1200 smrtnih slučajeva i otmicama oko 240 talaca.

Sinwar je organizovao napade 7. oktobra 2023, najsmrtonosnije u historiji Izraela. Napadi su značajno eskalirali sukob Izraela i Hamasa, pozicionirajući Sinwara kao primarnu metu za izraelsku odmazdu.

Pod Sinwarovim vodstvom, Hamas je ojačao svoje saveze sa Iranom i Hezbollahom, koristeći ove odnose da poboljša svoje vojne sposobnosti.

Prekretnica za Sinwara

Sukob u Gazi u maju 2021. bio je značajna prekretnica za Sinwara, jer ga je doživljavao kao demonstraciju sposobnosti Hamasa da mobiliše više frontova protiv Izraela.

Ova percepcija ga je ohrabrila da nastavi operacije većih razmjera, vjerujući da bi takve akcije mogle značajno da promene dinamiku regionalne moći.

Nakon ubistva Haniyeha u Teheranu, Sinwarova pozicija unutar Hamasa bila je dodatno učvršćena.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA