16.6 C
Sarajevo
18.10.2024

Inspekcija opet žmiri na oba oka: Nastavila se nadogradnja objekta bez dozvola u HUK-u u Sarajevu

Piše: N1

Nastavlja se agonija stanara koji žive u sarajevskoj ulici Obala Kulina Bana 34, u starom dijelu grada. Počela je u januaru, sa malom pauzom, te se vratila na početak, jer, očito je, institucije kojima građani trebaju vjerovati, ne rade svoj posao.

Ranije se pisalo o nelegalnoj nadogradnji, odnosno rekonstrukciji stambenog objekta koji je navodno namijenjen kao hostel.

U zoni koja je Historijski urbani krajolik (HUK), gdje bilo kakva rekonstrukcija objekata, bez saglasnosti Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, predstavlja krivično djelo, u januaru se počeo nadograđivati stambeni objekat. U tom trenutku, investitor nije imao ni urbanističku, ali ni građevinsku dozvolu, što je za N1 potvrdilo Federalno ministarstvo prostornog uređenja, navode, oni nisu izdali nikakvu saglasnost.

- OGLAS -

Stanari su se žalili Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, koja početkom februara izlazi na teren i usmenim zapisnikom zatvara gradilište. Investitor ne poštuje zapisnik, radovi se nastavljaju. Ponovno sredinom februara, kad je objekat završen i pokriven krovom, FUZIP vrši pečaćenje gradilišta.

Početkom marta drugostepeni organ je potvrdio rješenje inspektorata. Nakon čega su u inspekciji kazali “s obzirom da je subjektu nadzora istekao rok za dobrovoljno izvršenje mjera iz rješenja, to će postupajući inspektor po odabiru pravnog lica za izvršenje mjera iz rješenja, pristupiti, prisilnom izvršenju mjera iz rješenja”.

- Advertisement -

U međuvremenu, stanari prijavljuju inspekciji da je investitor pristupio uklanjanju izgrađenog bez da je na propisan način obezbijedio objekat, tako da rušenjem dovodi u opasnost ljudske živote i imovinu stanara. Već su nekima, kako su nam rekli, oštećeni automobili, čime je pričinjena materijalna šteta, a sve je prijavljeno i MUP-u KS. Također, i policija je tada konstatovala, dodaju, da objekat nije obezbijeđen na propisan način.

Žalba je upućivana i ombudsmenu za ljudska prava BiH, ali objekat nije vraćen u prvobitno stanje.

Zbog svega, Amina Kapetanović i još nekoliko potpisanih stanara podnose krivičnu prijavu protiv Sanele Imamović, glavne Federalne urbanističko ekološke inspektorica, Senada Smajića, federalnog građevinskog inspektora i Adnana Vlajčića, investitora objekta u ulici Obala Kulina Bana 34.

Podnosilac krivične prijave smatra da su naprijed navedene osobe počinile krivična djela iz člana 383 i 387, Zloupotreba položaja i ili ovlaštenja i Nesavjestan rad u službi, te su svojim neradom dozvolili bespravnom graditelju da krši zakon.

“Radovi još uvijek traju, radnici dolaze i svakodnevno narušavaju javni red i mir, grade bez dozvole, a sve to ignorišu uposlenici FUZIP čiji je posao da sprovode Zakon”, kaže za N1 Kapetanović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA