17 C
Sarajevo
18.10.2024

Određen privremeni smještaj za dvojicu maloljetnika koji su lažno dojavljivali bombe u Sarajevu

Općinski sud u Sarajevu je umjesto mjera pritvora, odredio za dvojicu maloljetnika, koji su uhapšeni povodom sumnji da su lažno dojavljivali bombe u školama i drugim institucijama u Kantonu Sarajevo, privremeni smještaj, te će oni biti smješteni u JU Odgojni centar.

Glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić potvrdila je za N1 ovu informaciju.

“Dvojica maloljetnika su više od 10 puta dojavljivali bombe na području Kantona Sarajevo. Privremeni smještaj može trajati do 16. novembra 2024. godine ili do druge odluke suda”, kazala je Bavčić.

- OGLAS -

Vlada KS  je jučer održala sastanak zbog učestalih dojava o bombama u školama. Između ostalog, zaključeno je da će se od roditelja tražiti nadoknada štete.

Nastavni proces u Sarajevu je značajno ugrožen zbog ovih lažnih dojava, jer pravila nalažu da direktor škole obavijesti policiju koja evakuiše prostorije škole i vrši kontradiverzioni (KDZ) pregled, koji traje satima. U isto vrijeme, svakodnevne evakuacije psihički uznemiravaju kako nastavnike i djecu, tako i roditelje. Zbog prekida nastave se ugrožavaju programi usmjereni na pružanje podrške i brige, kao i podrške za djecu sa teškoćama. Dodatan problem nastaje za roditelje čija djeca pohađaju niže razrede osnovnih škola, a po koju moraju doći napuštajući svoje radno mjesto. Osim toga, svakodnevno se ulažu značajni policijski resursi na KDZ preglede, što rezultira velikim troškovima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA