17 C
Sarajevo
18.10.2024

Novi porast cijena: Od narednog mjeseca poskupljuje brašno

Nova poskupljenja kucaju na vrata. Tako će građani Federacije BiH od narednog mjeseca, zbog sve viših uvoznih cijena pšenice, skuplje plaćati brašno.

Poskupljenja brašna već su najavljena u manjem bh. entitetu. Ivica Majić, direktor jedne od najvećih kompanija za proizvodnju brašna, kaže nam da je poskupljenje gotovo neizbježno. Uvozna cijena pšenice, navodi, značajno je viša nego ljetos, gotovo za 15 posto.

“Početkom novembra realno je očekivati više cijene brašna. O kojem je postotku riječ, trenutno ne znam, jer čekamo da se u računovodstvu urade kalkulacije. Međutim, to ne bi trebao biti udar na kućni budžet, budući da računamo kako će vreća brašna od 25 kilograma biti skuplja između 50 i maksimalno 75 feninga” – govori Majić za “Avaz“.

- OGLAS -
Majić: Rade kalkulacije - Avaz
Majić: Rade kalkulacije. Facebook

Vjeruje da se do kraja godine cijene više neće mijenjati, premda je, naglašava, nepoznanica šta će se događati na tržištu.

“O padu cijene pšenice nema govora. Mogu samo rasti ili stagnirati. Mi ovisimo o uvozu. Oslonjeni smo na Mađarsku, Hrvatsku i Srbiju, a što se tiče naše proizvodnje, to sameljemo za mjesec” – objašnjava Majić.

- Advertisement -

Poskupljenja brašna gotovo u pravilu dovode do lančane reakcije, odnosno viših cijena hljeba i pekarskih proizvoda.

U udruženjima potrošača smatraju da je najavljeno poskupljenje brašna neopravdano.

Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača Tuzlanskog kantona, naglašava da je teško opravdati povećanje cijene pšeničnog brašna, uprkos sušnoj godini i činjenici da je BiH naslonjena na uvoz.

“Pratit ćemo berzu i rast cijena te ih porediti s prethodnim godinama. Ali smatramo i da bi država iz svojih fondova trebala određenim subvencijama pomoći poljoprivrednicima kako ne bi došlo do lančanog povećanja cijena svih proizvoda” – ističe Bulić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA