8.8 C
Sarajevo
20.10.2024

Pružena podrška za hitnu implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava kako bi se konačno uklonile ustavne diskriminacije u BiH

Počasni konzul Bosne i Hercegovine za Gornju Austriju i bivši član Evropskog parlamenta prof. dr. Josef Weidenholzer i predsjednik Saveza bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji “Consilium Bosniacum” tokom boravka u Bosni i Hercegovini susreli su se sa predstavnicima organizacija civilnog društva okupljenih oko Deklaracije o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u EU i NATO, Mirom Lazovićem, predsjednikom Foruma parlamentaraca BIH 1990 i Emirom Zlatarom, generalnim sekretarom Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

U prijateljskoj atmosferi razgovaralo se o aktuelnim društvenim procesima u Bosni i Hercegovini, posebno sa aspekta ne provođenja pravosnažnih presuda Evropskog suda za ljudska prava, koje su međunarodna obaveza Bosne i Hercegovine.

Profesor Weidenholzer i  Saračević dijele stavove organizacija civilnog društva iz Bosne i Hercegovine da se prioritetno u Bosni i Hercegovini trebaju provesti presude ESZLJP, koje trebaju eliminirati utvrđene diskriminacije iz Ustava BIH i izbornog zakonodavstva, kako bi se uopće otpočeo process integracije i demokratizacije bosanskohercegovačkog društva.

- OGLAS -

Usaglašeno je da treba izvršiti dodatne pritiske na bosanskohercegovačke vlasti, ali i predstavnike internacionalne zajednice u BIH, posebno OHR, delegaciju EU u BIH i ambasadore zastupljene u PIC-u. Kolege iz Austrije učiniće napore kako bi relevantne predstavnike u institucijama Austrije i zastupnike u Parlamentu Evropske unije iz Austrije osnažili u naporima da iz Beča i Brisela bude jasna i snažna podrška civilnom društvu u BIH, te da se fokus političke akcije usmjeri u pravcu implementacije presuda ESZLJP jer je vladavina prava preduslov svih drugih reformi koje stoje pred Bosnom i Hercegovinom.

Tokom susreta je zaključeno da Visoki predstavnik u BIH g. Kristijan Šmidt ima obavezu provođenja civilnog aspekta deytonskog mirovnog sporazuma, pa tako i procesa koji su nužni da se Ustav BIH i drugi zakoni usklade sa presudama ESZLJP. Nije prihvatljivo da OHR svoju aktivnost usmjerava na bilo kakve dodatne etno-teritorijalne i nacionalne podjele u BIH. Posljednje aktivnosti OHR-a, nažalost, bude opravdanu sumnju, da umjesto provedbi presuda ESZLJP imamo neku drugu agendu, što nije dobro ni za BIH i njene građane, ali ni za EU i NATO, a posebno za instituciju OHR-a.

- Advertisement -

Posljednje aktivnosti Visokog predstavnika nisu u skladu sa prezentiranim smjernicama vanjske politike SAD prema BIH, koje je javnosti u Sarajevu tokom zadnje posjete prezentirao pomoćnik državnog sekretara SAD Džejms O’Brajan, te je nužno zahtjevati odgovore od OHR-a po ovim važnim strateškim pitanjima, koje će dugoročno odrediti put i pravac Bosne i Hercegovine i svih njenih naroda i građana.   

U narednom periodu saradnja će se intenzivirati sa ciljem osnaživanja evropskog puta Bosne i Heregovine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA