8 C
Sarajevo
21.10.2024

U SAD-u preminuo Fethullah Gulen

Gulen je izgradio moćan islamski pokret u Turskoj i šire, ali je kasnije godine proveo optužen za organizaciju puča protiv turskog lidera Tayyipa Erdogana.

Vođa pokreta FETO i turski političar Fethullah Gulen, preminuo je u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je bio stacioniran, objavili su u ponedjeljak turski mediji i web stranica povezana s Gulenom.

Herkul, web stranica koja objavljuje Gulenove propovijedi, objavila je na svom X računu da je Gulen preminuo u nedjelju uveče u bolnici gdje je bio na liječenju. Preminuo je u 83. godini.

Ko je bio Fethullah Gulen?

- OGLAS -

Gulen je izgradio moćan islamski pokret u Turskoj i šire, ali je kasnije godine proveo optužen za organizaciju puča protiv turskog lidera Tayyipa Erdogana.

Naime, Turska je svjedočila najkrvavijem pokušaju državnog udara u svojoj modernoj historiji 15. jula 2016. godine, kada je frakcija turske vojske pokrenula koordinirani pokušaj rušenja vlade predsjednika Erdoana.

- Advertisement -

Događaj je bio prekretnica u savremenoj historiji Turske.

Tenkovi su izašli na ulice u Istanbulu uveče 15. jula dok su vojnici upali u sjedište vladajuće AK Partije, a borbeni avioni bombardovali zgradu parlamenta u Ankari. Predsjedavajući Zajedničkog načelnika štaba, Hulusi Akar, zarobljen je od strane svojih sigurnosnih jedinica.

Kako su se širile vijesti o pokušaju puča, hiljade Turaka izašlo je na ulice uprkos napadima snaga koje su podržavale puč, dok su se lojalistički vojnici i policijske snage opirali pokušaju puča. Najmanje 251 osoba je ubijena, a više od 2.200 je ranjeno, ali je puč poražen za nekoliko sati.

Turska vlada okrivila je Fethullaha Gulena, turskog propovjednika i biznismena koji je od 1999. živio u samonametnutom egzilu u državi Pennsylvania u SAD, za planiranje puča sa svojim sljedbenicima. Gulen, bivši Erdoganov saveznik, negirao je bilo kakvu umiješanost u državni udar. Njegovu mrežu vlada naziva Terorističkom organizacijom Fethullah (FETO).

Ankara je tada proglasila vanredno stanje koje je trajalo dvije godine. Za to vrijeme, desetine hiljada ljudi je uhapšeno do suđenja, a najmanje 125.000 državnih službenika, vojnog osoblja i akademika je smijenjeno ili suspendovano sa svojih pozicija zbog sumnje da je povezan s Gulenom.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA