9 C
Sarajevo
21.10.2024

Ustavni sud BiH odlučio: Hotel Emiran i benzinska pumpa Umax su vlasništvo FBiH

Ustavni sud Bosne i Hercegovine u predmetu broj AP-495/21, rješavajući apelaciju H. B. i drugih, na osnovu člana VI/3. b) Ustava Bosne i Hercegovine, člana 57. stav (2) tačka b) i člana 59. st. (1) i (3) Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine-Prečišćeni tekst („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“ br. 94/14, 47/23 i 41/24) na sjednici održanoj 19. septembra 2024. godine donio je Odluku o dopustivosti i meritumu, saopćeno je  iz Agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

“Navedenom odlukom odbija se kao neosnovana apelacija koju su podnijeli H. B, E. Š. i F. H. protiv presude Vrhovnog suda Federacije BiH broj 09 0 K 026779 20 Kžk od 7. avgusta 2020. godine kojom je Vrhovni sud apelante proglasio krivim zbog počinjenih krivičnih djela organiziranog kriminala iz člana 342. stav (3) KZ FBiH, u vezi sa krivičnim djelima poreske utaje iz člana 273. stav (3) u vezi sa stavom (1) KZFBiH i pranja novca iz člana 272. stav (3) u vezi sa stavom (1) KZFBiH, te im oduzeo imovinsku korist pribavljenu krivičnim djelom.

Naime, riječ je o imovini koja uključuje privredna društva, Emiran d.o.o. Sarajevo – hotel, Emiran Studentski dom – Univerzitetski hotel d.o.o. Sarajevo, UMAX GROUP d.o.o. Sarajevo – benzinska pumpa, nekretnine, pokretnine, investicioni fond, motorna vozila i novac ukupne vrijednosti 11.348.810,32 KM za koju je Vrhovni sud Federacije BiH odredio da postaje vlasništvo Federacije Bosne i Hercegovine i naložio nadležnim javnim organima da poduzmu radnje kojima će se, na osnovu presude, upisati prenos prava vlasništva sa apelanata na FBiH.

- OGLAS -

Inače, ovom imovinom od januara 2017. godine upravlja Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom. Agencija je u prethodnom periodu poduzela sve korake kako bi uspješno odgovorila najvećim izazovima kao što je upravljanje privrednim društvima. Uspostavljanje efektivnog i učinkovitog sistema utvrđivanja, osiguranja i oduzimanja imovinske koristi stečene krivičnim djelom od ključnog je značaja i za upravljanje sa istom. Agencija će nastaviti aktivnosti na unapređenju kapaciteta u borbi protiv nelegalno stečene imovine koja mora biti intezivnija i efikasnija kako bi se smanjila atraktivnost krivičnih djela i oduzelo počiniocima krivičnih djela sredstvo za uživanje u njihovom nezakonitom bogatstvu” – istakao je Bašić.

Inače, Emiran se ranije spominjao kao objekat tzv. “bh. Uskok-a”, no baš iz razloga neriješenih imovinsko-pravnih odnosa se na kraju izabrala druga lokacija.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA