6 C
Sarajevo
22.10.2024

Južna Koreja pozvala ruskog ambasadora u Seulu na razgovor: “Najoštrije osuđujemo vojnu saradnju S. Koreje s Rusijom”

Optužbe da je Sjeverna Koreja poslala hiljade vojnika da pomognu Rusiji u njenom ratu protiv Ukrajine izazvale su oštru reakciju Južne Koreje, te su tamošnje vlasti pozvale je ruskog ambasadora u Seulu kako bi “najoštrije” osudile “ilegalnu vojnu saradnju” te dvije zemlje.

Prvi zamjenik ministra vanjskih poslova Kim Hong-kyun rekao je ruskom izaslaniku Georgiju Zinovjevu da je učešće sjevernokorejskih trupa u ratu prekršilo rezolucije UN-a i zahtijeva njihovo trenutno povlačenje, saopćilo je danas Ministarstvo vanjskih poslova Južne Koreje, kako prenosi Guardian.

“Najoštrije osuđujemo ilegalnu vojnu saradnju Sjeverne Koreje, uključujući njeno slanje trupa u Rusiju“, rekao je Kim, dodajući da raspoređivanje predstavlja ozbiljnu prijetnju sigurnosti Južne Koreje i drugih zemalja.

- OGLAS -

“Reagovaćemo zajedno sa međunarodnom zajednicom mobilizacijom svih raspoloživih sredstava protiv djelovanja koja ugrožavaju naše suštinske sigurnosne interese”, dodao je.

Odluka da se pozove Zinovjev odražava rastući bijes u Južnoj Koreji, Ukrajini i SAD-u zbog navodnog raspoređivanja sjevernokorejskih trupa u sklopu tajnog vojnog sporazuma koji su ove godine sklopili ruski predsjednik Vladimir Putin i lider Sjeverne Koreje Kim Jong -un.

- Advertisement -

Nacionalna obavještajna služba Južne Koreje saopćila je prošle sedmice da je Sjeverna Koreja poslala početni kontingent od 1.500 pripadnika specijalnih snaga na ruski daleki istok na obuku u lokalnim vojnim bazama, dodajući da se očekuje da će oni krenuti u aktivnu službu u ratu u Ukrajini.

U petak je agencija saopćila da Sjeverna Koreja planira poslati oko 12.000 specijalnih snaga za podršku Rusiji, vjerovatno kako bi nadoknadila značajne gubitke ruske vojske.

Također je objavila satelitske snimke za koje navodi da pokazuju prvo raspoređivanje elitnih sjevernokorejskih vojnika koje su ruski vojni brodovi premjestili u Vladivostok između 8. i 13. oktobra.

“Sjeverna Koreja je transportovala svoje specijalne snage u Rusiju preko transportnog broda ruske mornarice, potvrđujući početak vojnog učešća Sjeverne Koreje“, navodi se.

Bijela kuća nije mogla potvrditi izvještaje da se sjevernokorejske trupe bore za Rusiju, ali je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost rekao da bi to, ako je istina, “označilo opasan razvoj u ratu Rusije protiv Ukrajine”.

Ukrajinski zvaničnici su također objavili video na kojem se navodno vide desetine regruta iz Sjeverne Koreje kako čekaju u redu da preuzmu rusku vojnu opremu.

“Primili smo ovaj video iz vlastitih izvora“, rekao je Ihor Solovey, šef centra za Associated Press, dodajući da nije u mogućnosti pružiti dodatnu verifikaciju zbog sigurnosnih razloga.

“Na snimku se jasno vidi kako građani Sjeverne Koreje dobivaju ruske uniforme pod vodstvom ruske vojske. Za Ukrajinu je ovaj video važan jer je to prvi video dokaz koji pokazuje učešće Sjeverne Koreje u ratu na strani Rusije. Sada ne samo oružjem i granatama, već i ljudstvom”, dodao je.

Putin i Kim nisu otkrili detalje svog dogovora, dogovorenog tokom posete ruskog predsjednika Pjongjangu u junu. Zemlje su također negirale da je Sjeverna Koreja Rusiji isporučila municiju i projektile.

Međutim, ta poricanja osporili su ukrajinski, južnokorejski i američki zvaničnici. Južnokorejski obavještajci su u petak rekli da je Sjeverna Koreja od augusta dostavila Rusiji više od 13.000 kontejnera artiljerijskih granata, projektila, protivtenkovskih raketa i drugog smrtonosnog oružja.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je da bi učešće Sjeverne Koreje u ratu “značajno povećalo” nivo prijetnje i nestabilnost u regionu.

Govoreći tokom svog noćnog video obraćanja u nedjelju, on je rekao da satelitski i video dokazi sjevernokorejskih trupa dokazuju da je druga zemlja efektivno ušla u rat i zahtijevao je snažan odgovor od saveznika Kijeva.

Sjeverna Koreja nije komentirala izvještaje da šalje trupe da se bore uz Rusiju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA