22 C
Sarajevo
30.04.2024

Oholi i bezobrazni Mašić daje podršku osovini Dodik-Čović

Poslije toga stranku je preuzeo Nermin Nikšić koji je predanim radom za vrlo kratko vrijeme uspio spasiti 110 godina staru partiju od propadanja i vratiti je u normalno stanje. SDP predvođen Nikšićem ostvario je na Opštim izborima 2018. godine izuzetno dobar rezultat i bio je jedna od rijetkih stranaka koja je ostvarila bolji izborni rezultat nego na izborima četiri godine ranije.

Ova partija je napredovala na skoro svim nivoima, dok je isti ili lošiji rezultat ostvarila tek u dva, tri kantona. Kanton Sarajevo je jedan od kantona u kojima SDP-ova organizacija, na čijem čelu je politički direktor ove partije Damir Mašić, nema nikakvog napretka već skoro deset godina.

Nije nikakva tajna da postoji ogromno nezadovoljstvo među istaknutim SDP-ovcima zbog Mašićevog rada i javnog djelovanja, a posebne kritike Mašić izaziva svojim istupima na društvenim mrežama, gdje je izuzetno aktivan.

- OGLAS -

Međutim, zbog često kontradiktornih stavova u kojima tokom jednog dana zna sam sebe pobiti i demantirati, Mašić je predmet ozbiljnih kritika korisnika društvenih mreža. Najčešće, opravdano.

Niko ne zna šta je bila namjera Damira Mašića, pa da svjesno ili nesvjesno – ne zna se šta je gore – stane na stranu SNSD-a kada je u pitanju izbor prvog čovjeka OSA-e u BiH. Nakon što su iz SNSD-a poručili kako neće podržati ponovni izbor Osmana Mehmedagića na čelo OSA-e, Mašić je uputio sarkastičan komentar „Bakir i SDA na aparatima“.

Samo nekoliko dana ranije Mašić je nakon prekinute sjednice Parlamenta FBiH izjavio kako je na snazi osovina Dodik-Čović, te da je njen utjecaj vidljiv i na rad Parlamenta FBiH. Mašić je ovdje potpuno u pravu, ali je onda nejasno kako i zbog čega se raduje protivljenju izbora Mehmedagića, ako se zna da je protiv njegovog imenovanja upravo osovina Dodik-Čović o kojoj Mašić govori.

Ova osovina već neko vrijeme djeluje protiv svega što ima probosanski karakter, a jedna od rijetkih sigurnosnih institucija u ovoj zemlji nad kojom ovaj dvojac nema apsolutnu kontrolu jeste upravo OSA, što se pokazalo u nekoliko navrata, pogotovo u posljednje vrijeme tokom afere „selefije“. Ne smijemo ni zamisliti kakav bi epilog ova afera imala da je umjesto Mehmedagića na čelu bio neki kadar HDZ-a ili SNSD-a. Zato je neshvatljivo kako Mašić nije svjestan da ovo nije slučaj koji ima veze sa SDA ili Mehmedagićem lično, već sa sigurnosnim stanjem u zemlji, te da davanjem javne podrške SNSD-ovom blokiranju puca sam sebi u koljeno.

SDP je uspio preživjeti sve turbulencije unutar partije, krenuo je ka demokratizaciji partije i u dobroj mjeri uspio. Međutim, da bi SDP napravio i korak viśe i bio stranka koja će upravljati procesima u državi, potrebno je da postane najjača ili jedna od najjačih stranaka u gradu Sarajevu ili Kantonu Sarajevu.

Danas je SDP u Sarajevu, predvođen Damirom Mašićem, tek četvrta ili peta stranka, s malo boljim rezultatom od stranaka koje su ispod SDP-a, što je, da budemo do kraja iskreni, poražavajuće.

Prvi čovjek KO SDP BiH Sarajevo morao bi, ako misli dobro i sebi i partiji i državi, početi da radi ozbiljnije, osim što twitta uprazno. Politika bi, ipak, trebala biti nešto čime se bave ozbiljni ljudi.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA