15 C
Sarajevo
22.10.2024

Izrael tvrdi da “Hezbollah” u bunkeru ispod bolnice drži stotine miliona dolara u gotovini

Uprkos bombardovanju, aktivnosti bolnice su nastavljene kao i obično i primala je povrijeđene iz bombardovanja u ponedeljak uvečer...

Izrael je optužio Hezbollah da drži stotine miliona dolara u gotovini i zlatu u bunkeru ispod bolnice u južnom predgrađu Bejruta, iako je rekao da neće pogoditi kompleks.

Bolnica Sahel u Dahiyehu je evakuisana ubrzo nakon toga, a Fadi Alame, njen direktor, rekao je za Reuters da su tvrdnje neistinite.

Izrael nije pružio dokaze za svoju tvrdnju da se gotovina čuva u bolnici. Umjesto toga, objavila je animiranu grafiku koja navodno prikazuje bunker ispod bolnice i kaže da je prethodno korištena za skrivanje bivšeg vođu Hezbollaha, Hassana Nasrallaha. Izrael je apelovao na Libansku vladu da zaplijeni novac za koji je rekao da je šiitska organizacija ukrala od libanskog naroda.

- OGLAS -

Ubrzo nakon toga, Izrael je izdao niz upozorenja stanovnicima Dahije da će početi udarati po zgradama u tom području i da bi se trebali udaljiti najmanje petsto metara. Oni koji su ostali na tom području počeli su bježati.

- Advertisement -

Zračni napadi počeli su oko sat vremena kasnije, a jake eksplozije su se čule širom oblasti Bejruta. Jedan od udara pogodio je tik ispred ulaza u univerzitetsku bolnicu Rafik Hariri, najveću javnu bolnicu u Libanu. Najmanje četiri osobe, uključujući i dijete, poginule su, a 24 su povrijeđene. Bolnica je pretrpjela veliku štetu od eksplozije.

Uprkos bombardovanju, aktivnosti bolnice su nastavljene kao i obično i primala je povrijeđene iz bombardovanja u ponedeljak uvečer, navodi izvor u bolnici.

BONUS VIDEO

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA