Ukoliko vam je ponestalo ideja za ručak, isprobajte ovaj ekstralagani recept za piletinu punjenu sirom i špinatom.
Sastojci:
jedan paket odmrznutog i ocijeđenog špinata;
jedna šoljica naribanog topivog sira;
dvije kašike nasjeckanog svježeg peršuna;
dvije kašike naribane korice limuna;
jedna kašika bijelog luka u prahu;
jedna kašičica soli;
1/8 kašičice mljevenog muškatnog oraščića;
četiri komada pilećih prsa bez kostiju i kože;
1/4 kašičice mljevenog bibera;
jedna kašika ekstradjevičanskog maslinovog ulja;
jedna kašika limunovog soka, plus kriške za posluživanje.
Priprema:
Zagrijte rernu na 220 stepeni. Pomiješajte špinat, sir, peršun, koricu limuna, bijeli luk u prahu, 1/2 kašičice soli i muškatni oraščić u srednjoj posudi dok se smjesa ne sjedini.
Debele komade prsa izrežite samo s jedne strane, posolite i pobiberite, pa napunite smjesom te otvoreni kraj zatvorite čačkalicom.
Zagrijte ulje u tavi te pržite punjenu piletinu oko četiri minute sa svake strane, dok ne porumeni. Oprezno je okrećite kako se smjesa ne bi izlila.
Potom prebacite u pleh za pečenje i pecite oko osamnaest minuta. Servirajte tako što ćete svaki komad poprečno prerezati, kako bi se vidjelo atraktivno punjenje.