17.7 C
Sarajevo
22.10.2024

Predsjednik Albanije u posjeti BiH: “Protiv smo svakog separatističkog djelovanja”

Begaj se susreo sa članovima Predsjedništva BiH.

Predsjednik Republike Albanije Bajram Begaj doputovao je u dvodnevnu službenu posjetu Bosni i Hercegovini. Begaj se susreo sa članovima Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Denis Bećirović, tokom obraćanja medijima, podsjetio je da ovo nije prva posjeta albanskog predsjednika ove godine.

“Ovo je prilika da se našim prijateljima iz Albanije zahvalimo na svemu što su učinili za nas. Albanija je strateški saveznik i prijatelj BiH i zato nam je važno da te odnose produbimo”, kaže Bećirović.

- OGLAS -

“Albanija čvrsto podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH”, nastavlja. “U tom pogledu, ranije najavljeno otvaranje ambasada u našim državama ojačaće i diplomatsku i svaku drugu vezu između naših država”, ističe.

Podsjetio je i na to da je Albanija bila jedna od kosponzora Rezolucije o Srebrenici.

- Advertisement -

Prostor za unapređenje ekonomske saradnje je ogroman, s naglaskom na jačanje trgovinske razmjene i povezivanje privrednika. U tom smislu , razgovarano je i o otvaranju direktne aviolinije Sarajevo –Tirana, u cilju boljeg ekonomskog i turističkog povezivanja.

Da je ovo bila prilika za produbljenje bilateralnih odnosa, istakla je i članica Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović.

“Imamo političko razumijevanje u vezi sa svim stvarima”, ističe Cvijanović. Albanskog predsjednika je citirala u dijelu da “treba razgovarati o stvarima otvoreno iako se ne slažemo”.

Sva pitanja, ističe, rješavat će se kroz dijalog i saradnju.

“Posjeta predsjednika Begaja služi tome da se iznesu prepreke, ali i da dođemo do cilja. Još smo daleko od EU. Nikakva tajna nije da se mi u BiH ne razumijemo i nemamo stav o važnim pitanjima, ali isto tako s našim prijateljima moramo da unapređujemo odnose kako bi postigli zajedničke ciljeve”, ističe.

Osvrnula se i na članstvo u NATO, podsjećajući na saradnju koju BiH ima sa Alijansom. Član Predsjedništva BiH, Željko Komšić, poželio je sreću Albaniji na evropskom putu.

“U pitanje bezviznog režima između Kosova i BiH ne treba da uplićemo drugu državu”, istakao je on.

Bajram Begaj je dodao da radicionalno prijateljstvo između BiH i Albanije naglašava veoma bitne momente za sve nas.

“Mi poštujemo teritorijalni integritet BiH i sjevernoatlantski put. Albanija će nastaviti pružati podršku BiH. Nastavit ćemo da učestvujemo u misiji ALTHEA. Također, protiv smo svakog separatističkog djelovanja. Spremni smo da sarađujemo i na evropskom putu BiH. Ovo je jedina alternativa za sigurnost i prosperitet naših država i naših građana”, rekao je on.

Dodao je da BiH i Albanija imaju zajedničku budućnost i da je potrebno da dvije zemlje pojačaju bilateralnu i regionalnu saradnju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA