17.7 C
Sarajevo
22.10.2024

Lokalne zajednice Bosne i Hercegovine dobile tri nova donatora

Bosna i Hercegovina je dobila tri nove lokalne fondacije u Sarajevu, Zenici i Bijeljini, kao rezultat programa "Trag" fondacije "Fondacija našeg kraja – Zajednica se pita".

Bosna i Hercegovina je dobila tri nove lokalne fondacije u Sarajevu, Zenici i Bijeljini, kao rezultat programa Trag fondacije “Fondacija našeg kraja – Zajednica se pita”.

Lokalne fondacije donose novu priliku za podršku aktivizmu građana i građanki i razvoju lokalne filantropije, zaključeno je na promociji publikacije “Zajednica se pita – Kako su nastale lokalne fondacije u Sarajevu, Zenici i Bijeljini” u Europe House u Sarajevu 17. oktobra 2024. godine.

Trag fondacija je krajem 2020. godine pokrenula program FONDACIJA NAŠEG KRAJA – ZAJEDNICA SE PITA! u Bosni i Hercegovini, sa ciljem da podstakne osnivanje lokalnih fondacija u BiH.

- OGLAS -

Vrijedni i kontinuirani rad sa sugrađanima i sugrađankama, predstavnicima kompanija, malih i srednjih preduzeća, lokalnih biznisa, dijasporom, ali i velikim međunarodnim korporacijama, uz mentorsku podršku Trag fondacije, rezultirao je time da su u periodu od dvije godine, putem sedam javnih konkursa grupe iz Sarajeva, Zenice i Bijeljine podržale preko šezdeset malih projekata i inicijativa te na taj način preko 100.000 konvertibilnih maraka uložile u ove tri lokalne zajednice.

Rezultati njihovog rada su predstavljeni u publikaciji nastaloj u koautorstvu Jasmine Čaušević i Elvira Šahića koju možete preuzeti na ovom linku. Publikacija prikazuje socijalni, ekonomski, politički i kulturni kontekst u kojem lokalne fondacije u BiH funkcionišu i razvijaju se kao novi lokalni donatori.

“U budućnosti lokalne fondacije vidim u svakom manjem ili većem mjestu, kako bi svaka zajednica dobila podršku kakvu zaslužuje”, zaključila je Jasmina Čaušević, istraživačica i koautorica publikacije.

- Advertisement -

Lokalne fondacije su od samog početka stjecale znanje i vještine koje su im omogućile da postanu samoodrživi donatori potekli iz zajednice. One uživaju povjerenje građana, odgovaraju na potrebe zajednice i motivišu sugrađane da zajedno rade na njenom poboljšanju. Dosad su lokalne fondacije na svoje konkurse primile preko 250 prijedloga projekata, a interesovanje konstantno raste.

“Rad na ovom programu je zaista oplemenjujuće iskustvo koje budi vjeru u to da zaista možemo bolje i da u našim zajednicama postoje ljudi koji žele aktivno da rade za dobrobit svoje zajednice, da zajedničkim snagama činimo naše lokalne zajednice boljim mjestom za sve”, istakla je Maida Zagorac, programska koordinatorica Trag fondacije.

Lokalne fondacije iz BiH sve su više prepoznate kao resurs-centri svoje lokalne zajednice – mjesto susreta svih onih koji njeguju ljubav prema svom kraju, a imaju želju da budu dio njegovog napretka. Lokalna fondacija Bijeljina, Lokalna fondacija Kapetan Sarajevo i Lokalna fondacija Zenica donijele su novu motivaciju u svoje zajednice, pokazale da su promjene moguće i probudile želju svojih sugrađana i sugrađanki da zajedno rade za dobrobit svih.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA