17.7 C
Sarajevo
22.10.2024

Pogledajte kako izgledaju višecijevni bacači raketa “Hezbollaha” (VIDEO)

Borci "Hezbollaha" sa mobilnim lanserima raketa zadaju značajne udarce izraelskim snagama na jugu Libana uz česte napade na izraelske gradove na sjeveru.

Borci Hezbollaha sa mobilnim lanserima raketa zadaju značajne udarce izraelskim snagama na jugu Libana uz česte napade na izraelske gradove na sjeveru.

Izraelske snage svakodnevno zarobljavaju nova skladišta i oruđa Hezbollaha u južnom Libanu, a jedno od zarobljenih oruđa jeste i mobilni višecijevni bacač raketa. Naime, Hezbollah je samostalno razvio proizvodnju višecijevnih bacača raketa, ali i raketa za iste.

S obzirom na brojnost i mobilnost ovih platformi koje mogu biti fiksne na položaju, vučne ili mobilne kao integrisane na vozilu, višecijevni bacači raketa predstavljaju najubojitije oružje.

- OGLAS -

Dominantno, ova oruđa su u izvedbi sa po dvanaest cijevi kalibra od 108 do 122 milimetra sa dometom do osam kilometara. Zbog velike izlazne brzine projektila, Željezna kupola vrlo često ne uspijeva da presretne većinu raketa s kojima se djeluje iz Libana.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA