17.7 C
Sarajevo
23.10.2024

Antonio Gutteres stigao u Kazan na samit BRICS-a, iz Kijeva uputili oštre kritike

Prema najavama, Guterres će se u četvrtak sastati sa predsjednikom Rusije, Vladimirom Putinom, prvi put u više od dvije godine.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres stigao je u ruski grad Kazan kako bi prisustvovao samitu BRICS-a.

Prema najavama, Guterres će se u četvrtak sastati sa predsjednikom Rusije, Vladimirom Putinom, prvi put u više od dvije godine.

Njih dvojica su posljednji sastanak imali u aprilu 2022. godine, svega dva mjeseca nakon što je Rusija pokrenula vojnu ofanzivu na Ukrajinu. Osim s Putinom, Gutteres bi se u Kazanu trebao sastati s brojnim drugim liderima.

- OGLAS -

Iz Kremlja su saopćili da će Guterres i Putin razgovarati o ukrajinskom sukobu. Iz UN-a nisu odmah potvrdili sastanak.

Iz Ukrajine je stigla oštra kritika nakon ovih najava:

- Advertisement -

“Generalni sekretar UN-a je odbio poziv Ukrajine na prvi Globalni mirovni samit u Švicarskoj. Međutim, prihvatio je poziv ratnog zločinca Putina u Kazan”, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine na mreži X.

Podsjetimo, samit BRICS-a otvoren je jučer u Kazanu i trajat će do četvrtka. Njemu su se odazvali brojni svjetski lideri kao što su Xi Jinping iz Kine, predsjednik Irana Masoud Pezeškin, predsjednik Južne Afrike Cyril Ramaphosa, došao je i turski lider Recep Tayyip Erdogan iako Turska nije članica BRICS-a. Samitu će prisustvovati i predstavnici Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Etiopije i drugih zemalja.

Objasnili su da je Gutteresov plan da prisustvuje ovom samitu “pogrešan izbor” i da će “oštetiti reputaciju UN-a”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA