17.7 C
Sarajevo
23.10.2024

“National Geographic” proglasio Sarajevo top-destinacijom za 2025. godinu! Šta to zapravo znači?

Sarajevo stoji, rame uz rame, uz najljepše svjetske destinacije! Znate li šta to znači?
„National Geographic“ je američki magazin nastao 1888. godine. Procjenjuje se da ga mjesečno čita devet i po miliona ljudi, a brojka je zasigurno i viša s obzirom na to da je digitaliziran. Zamislite šta ovaj podatak znači za Sarajevo i njegovu globalnu promociju nakon odabira za top-destinaciju 2025. godine!

„National Geographic“ jučer je proglasio glavni grad Bosne i Hercegovine, Sarajevo, najboljom destinacijom za 2025. godinu.

Bh. prijestolnica odabrana je glasovima čitatelja kojima je dašak Orijenta pomiješanog s modernom evropskom kulturom osvojio srca.

Sarajevo – bosanskohercegovačka ljepota koja osvaja

- OGLAS -

„National Geographic“ svake godine objavi listu od 25 top-destinacija u svijetu koje vrijedi posjetiti. Tako se glavni grad Bosne i Hercegovine svrstao među jedna od najljepših mjesta u svijetu… dobivši epitet prirodnog ljepotana.

„Glavni grad Bosne i Hercegovine nastavlja da inspiriše znatiželjne putnike iz cijelog svijeta – nije ni čudo što je on veliki pobjednik ovogodišnjeg izbora Readers’ Choice. Stoljetna historija Sarajeva utkana je u njegovu prirodnu ljepotu, slično kao rijeka Miljacka koja teče ispod više od deset mostova, uključujući Latinski most i Skenderiju – pješački most sagrađen od istog materijala kao i Eiffelov toranj.

- Advertisement -

Ljubitelji historije mogu odati počast otpornosti grada posjećujući znamenitosti kao što je Tunel spasa. Ljubitelji vina mogu kušati čuvene domaće sorte: Žilavku, Blatinu ili Vranac. Avanturisti mogu ići na rafting rijekom, alpsko skijanje ili planinarenje do jednog od najveličanstvenijih vodopada u Evropi“, stoji na zvaničnoj stranici „National Geographica“.

Pored Sarajeva, na spisku su se našli i Ocala na Floridi, Bangkok, Raja Ampat, Guadalajara, Los Angeles, Boise, Greenland, Kanazawa…

Sve ove navedene destinacije u svoje turističke promidžbe ulažu ogromna finansijska sredstva, što se, nažalost, ne može navesti i za Sarajevo.

„National Geographic“ top-destinacija: Šta to znači za jedan grad?

„National Geographic“ svake godine proglasi određene destinacije najboljim, a koje biraju njihovi istraživači, fotografi i urednici.

Kada jedna destinacija bude na spisku najboljih – eksponencijalno naraste njen turistički potencijal! Neumitno, dešava se „katapultirani“ rast turizma i ugostiteljstva. Cirkuliranje većeg broja turista utječe na hotelski i restoranski promet, a što dalje utječe na šire angažiranje turističkih vodiča, te dalji razvoj kulturnih sadržaja.

„National Geographic“ je američki magazin nastao 1888. godine. Procjenjuje se da ga mjesečno čita devet i po miliona ljudi, a brojka je zasigurno i viša s obzirom na to da je digitaliziran. Zamislite šta ovaj podatak znači za Sarajevo i njegovu globalnu promociju nakon odabira za top-destinaciju 2025. godine!

Na bh. vlastima ostaje osmišljavanje turističke kampanje za 2025. godinu koja će buduće turiste dodatno osvojiti i učiniti da se ponovo vrate u najljepši grad na svijetu – Sarajevo.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA