20 C
Sarajevo
23.10.2024

Školi za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje doniran materijal za kreativne radionice

Projekt „Uključite se svi da možemo i mi“ traje dvanaest mjeseci, a njegov cilj je unapređenje uslova za kvalitetan i inkluzivan društveni razvoj u Općini Novo Sarajevo, ali i cijelom Kantonu Sarajevo.

U sklopu projekta „Uključite se svi da možemo i mi“, Školi za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje doniran je materijal za knjigovezačko-kreativnu i reklamno-grafičarsku radionicu.

Projekt „Uključite se svi da možemo i mi“ traje dvanaest mjeseci, a njegov cilj je unapređenje uslova za kvalitetan i inkluzivan društveni razvoj u Općini Novo Sarajevo, ali i cijelom Kantonu Sarajevo. Realizuje se kroz program „Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja kao temelj za održiv i inkluzivan rast u BiH” (SDG2BIH), kojeg finansira Vlada Švedske, a implementira UNDP, u partnerstvu sa UNICEF-om i UNWOMEN u BiH, uz koordinaciju Ureda rezidentne koordinatorice UN-a.

Donacijom ovog materijala u iznosu od oko 3000KM djeci je omogućeno da izraze svoju kreativnost oslikavanjem majica, šolja, eko/platnenih torbi i sličnih predmeta, a koji će biti izloženi na školskom bazaru.

- OGLAS -

U cilju omogućavanja kvalitetnog radnog osposobljavanja, te pripreme za aktivno učešće na tržištu rada i (samo)zapošljavanje, kao i jačanja socijalne uključenosti djece s poteškoćama u razvoju, u okviru ovog projekta izvedeni su radovi na adaptaciji i opremanju molersko-farbarske radionice u Školi za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje, za šta je Općina Novo Sarajevo izdvojila oko 21.000 KM.

Pored navedenog, s obzirom na to da obje škole koriste jedno, zajedničko, neuvjetno igralište, neprilagođeno djeci s poteškoćama u razvoju, u toku su radovi i na sanaciji spomenutog igrališta, u cilju obezbjeđenja kvalitetnog boravka na otvorenom, fizičke aktivnosti, poboljšanja produktivnosti, te socijalne inkluzije.

- Advertisement -

Za navedene aktivnosti planirano je 175.830,00 KM, od čega će se kroz program SDG2BiH izdvojiti iznos od 124.600,00 KM, dok je Općina Novo Sarajevo obezbijedila ostatak sredstava u iznosu od 51.230,00 KM.

Partneri na navedenom projektu su upravo Škola za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje i JU Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju “Vladimir Nazor”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA