20 C
Sarajevo
23.10.2024

Orban opet udario na Brisel, pa postavio tezu: “Moramo odlučiti hoćemo li ratovati s Rusijom”

"Drugim riječima, mi Mađari bismo se jednog jutra probudili i otkrili da su slavenski vojnici sa istoka ponovo stacionirani u Mađarskoj", kazao je Orban.

Premijer Mađarske Viktor Orban održao je veliki govor povodom obilježavanja godišnjice revolucije iz 1956. godine koja je podrazumijevala ustanak protiv sovjetske vlasti.

U govoru pred hiljadama pristalica, Orban je rekao kako Mađari i danas moraju pokazati jedinstvo kao i 1956. godine.

“Okupili smo se da odamo počast herojima iz 1956. godine. Ako je naša zemlja u nevolji, moramo se ujediniti jer bez jedinstva nema ni sigurnosti kao ni slobode”, rekao je Orban.

- OGLAS -

Poručio je kako mađarski narod nije slomio nijedan okupator.

“Sovjete je tada zapravo zatražila mađarska marionetska vlada da ostanu tu nakon rata. Izbori su namješteni. Ipak, Mađari ne tolerišu poniženje, a tome svjedoči 1956. godina, najsjajnija borba za slobodu u historiji. Sovjeti i komunisti su shvatili lekciju. Na kraju su otišli kući”, poručio je Orban.

- Advertisement -

Nakon toga, govor je nastavio komentirajući rat u Ukrajini.

“Strane su u sukobu već tri godine, a opasnost od širenja rata raste. U posljednjih sedamdeset godina nikada nismo bili toliko blizu svjetskom ratu. Evropski lideri uveli su Zapad u beznadežan rat. Suština ‘Plana pobjede’ koji se predstavlja je da prošire rat, pozovu Ukrajinu u NATO i premjeste rat na rusko tlo”, mišljenja je mađarski premijer.

Naveo je i kako se Ukrajina tim planom obavezuje da će svojom vojskom garantovati sigurnost cijele Evrope.

“Drugim riječima, mi Mađari bismo se jednog jutra probudili i otkrili da su slavenski vojnici sa istoka ponovo stacionirani u Mađarskoj. Mi to ne želimo, ali pritisak iz Brisela svakim danom je sve veći. Mi Mađari moramo da odlučimo da li želimo da ratujemo protiv Rusije”, ističe Orban.

U svom govoru mađarski premijer kritikovao je i Brisel.

“Nezavisna Mađarska je neprihvatljiva za Brisel i zato žele da nam postave marionetsku vladu. Na to treba dati čvrst odgovor kao 1956. godine. Postoji stranka koju žele da nam stave na vrat. Imamo lidera i idealnog šefa marionetske vlade. Međutim, borca za slobodu ne čine gluposti; bitna su djela”, zaključio je premijer Mađarske i lider stranke Fidesz, Viktor Orban.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA