20 C
Sarajevo
23.10.2024

Oglasilo se Tužilaštvo RS: Od 165 nabavljenih respiratora, 85 nije bilo za upotrebu!

Tužilaštvo RS koje rukovodi istragom zbog spornih korona nabavki u Fondu zdravstvenog osiguranja RS oglasilo se o akciji "Luna" koju u Banjoj Luci provode SIPA i MUP RS.

Tužilaštvo RS, koje rukovodi istragom zbog spornih korona nabavki u Fondu zdravstvenog osiguranja RS, oglasilo se o akciji “Luna” koju u Banjoj Luci provode SIPA i MUP RS.

U toku su pretresi na pet lokacija u Banjoj Luci – Fond zdravstvenog osiguranja RS, firma “Medietik”, kao i privatni objekti v. d. direktora FZO-a i bivšeg direktora i suvlasnika firme “Medietik” Zorana Babića, inače supruga Ane Trišić Babić, savjetnice predsjednika RS Milorada Dodika.

Istraga se sprovodi zbog sumnje da je Kusturić zloupotrijebio produženo krivično djelo, zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, a u vezi sa nabavkom respiratora i druge medicinske opreme u vrijeme pandemije.

- OGLAS -

“Prema do sada pribavljenim dokazima, Tužilaštvo je utvrdilo da postoje osnovi sumnje da je v. d. direktora FZO zloupotrijebio svoj službeni položaj i izvršio javnu nabavku respiratora i medicinske opreme, a bez da je prethodno utvrdio tehničke spekcifikacije, vrstu i vrijednost i količinu medicinske opreme”, istakla je sekretarica Tužilaštva RS Dragica Tojagić.

Istragom je utvrđeno da je v. d. direktora FZO-a zaključenjem ugovora, a kasnije i aneksa ugovora omogućio nabavku 165 respiratora, od čega je čak 85 bilo neupotrebljivo. To je utvrdilo vještačenje.

- Advertisement -

“Na ovaj način firma ‘Medietik’ ostvarila je prihode u visini od oko dvanaest miliona maraka, dok je budžet RS oštećen za više od četiri miliona maraka”, dodala je Tojagić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA