20 C
Sarajevo
23.10.2024

Recep Tayyip Erdogan doputovao u Rusiju, prisustvovat će BRICS-u

Prisustvuje i turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan te drugi turski visoki zvaničnici.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan doputovao je sa suprugom Emine u ruski grad Kazan kako bi prisustvovao 16. samitu BRICS-a.

Pored njih, prisustvuje i turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan te drugi turski visoki zvaničnici.

Na aerodromu ga je dočekao zamjenik premijera Tatarstana Rustem Nigmatulen, gradonačelnik Kazana İlsur Metşin, ambasador Turske u Moskvi Tanju Bilgiç…

- OGLAS -

BRICS blok su prvo činili Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, a Iran, Egipat, Etiopija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) pridružili su se u januaru 2024. godine.

Odnosi između dugogodišnjeg turskog i ruskog predsjednika su ponekad napeti, ali su obojica odbili utjecaj SAD-a i na različite načine oblikovali vojne sukobe od Južnog Kavkaza do Sirije i Sjeverne Afrike.

- Advertisement -

Erdogan je rekao da je njegov odnos s Putinom zasnovan na “zajedničkom razumijevanju, međusobnom povjerenju i poštovanju”. Putin je Erdogana nazvao “snažnim liderom” i “pouzdanim” partnerom, a istovremeno je rekao da mu nije uvijek bilo lako nositi se s njim.

Njihove dvije zemlje su proširile saradnju u trgovini, turizmu i energetici od ruske invazije na Ukrajinu u punom obimu iako se Turska protivila intervenciji Moskve te je dala Kijevu dronove za napad.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA