11.6 C
Sarajevo
23.10.2024

Blinken stigao u Saudijsku Arabiju, evo šta je poručio

Jučer je Blinken bio u Izraelu, a već danas je sletio u Saudijsku Arabiju, zemlju koja je među najvećim partnerima SAD-a u ovom dijelu svijeta.

Državni sekretar SAD-a Antony Blinken stigao je na Bliski istok, a odmah po slijetanju u Saudijsku Arabiju, drugu od tri države koje će posjetiti, poslao je poruku o američkim ciljevima u regionu.

Jučer je Blinken bio u Izraelu, a već danas je sletio u Saudijsku Arabiju, zemlju koja je među najvećim partnerima SAD-a u ovom dijelu svijeta.

“Od 7. oktobra, prije godinu dana, Izrael je ispunio većinu svojih strateških ciljeva u Gazi. Sve je urađeno s idejom da se napadi poput onoga na 7. oktobar 2023. godine više nikada ne desi”, rekao je Blinken po slijetanju u Saudijsku Arabiju.

- OGLAS -

Dalje je istakao brojne “izraelske uspjehe” tokom prethodnih godinu dana.

- Advertisement -

“U tih godinu dana, uspjeli su uništiti vojni kapacitet Hamasa, uništiti većinu njihovog oružja, eliminisati njihove lidere uključujući Yahyu Sinwara. Sve to je stiglo s ogromnom cijenom koju su platili Palestinci u Gazi”, naveo je američki državni sekretar.

Istakao je da će SAD raditi na konačnom rješenju za primirje u regiji.

“Sada je vrijeme da se izraelski vojni uspjeh pretvori u dugoročni. Ostale su dvije stvari da se urade. Trebaju se osloboditi preostali taoci te zaustaviti rat uz jasnu ideju šta će se naredno desiti. Na tome aktivno radimo i na tome ćemo raditi u nastavku ovog puta. Dok se sve ovo dešava, moramo osigurati da humanitarna pomoć dođe do ljudi kojima je potrebna u Gazi”, saopćio je.

Za kraj, podsjetio je na pismo koje je iz Washingtona poslano Izraelu, a u kojem je navedeno kako će Izrael potencijalno izgubiti vojnu pomoć SAD-a ako nastavi politiku blokade humanitarne pomoći za Gazu.

Blinken će još posjetiti Katar, a 25. oktobra bi trebao još doći u Veliku Britaniju prije povratka u Washingtonu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA