11.6 C
Sarajevo
23.10.2024

Snimljen trenutak ulaska terorista u postrojenje u Turskoj

Na snimcima sigurnosnih kamera jasno se vidi trenutak kada napadači, koji su stigli taksijem, izlaze iz vozila i ulaze u industrijski kompleks.

Nakon terorističkog napada na postrojenje Turske zrakoplovne i svemirske industrije (TUSAŞ) u Kahramankazanu, u blizini Ankare, objavljene su fotografije koje dodatno pojašnjavaju tok događaja.

Na snimcima sigurnosnih kamera jasno se vidi trenutak kada napadači, koji su stigli taksijem, izlaze iz vozila i ulaze u industrijski kompleks.

Napad se dogodio sinoć, a prema izvještajima s terena, u postrojenju su se čule eksplozije i pucnji. Na mjesto događaja brzo su upućene snage sigurnosti, vatrogasne ekipe i Hitna pomoć.

- OGLAS -

Ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya potvrdio je da je riječ o terorističkom napadu, naglašavajući da su među napadnutima evidentirani i poginuli i ranjeni. On je izrazio saučešće porodicama stradalih i najavio odlučan odgovor sigurnosnih snaga.

- Advertisement -

Adalet ministar Yılmaz Tunç oštro je osudio ovaj napad putem svojih društvenih mreža, ističući kako je Tužilaštvo Ankare brzo reagiralo. Pokrenuta je sveobuhvatna istraga pod nadzorom jednog zamjenika glavnog tužioca i tima od osam tužilaca.

“Ovaj kukavički čin je napad na sigurnost i suverenitet naše zemlje”, poručio je Tunç, uz obećanje da će počinioci biti privedeni pravdi.

Prema preliminarnim saznanjima, napad se desio tokom smjene radnika u postrojenju, što je možda olakšalo pristup teroristima. Iako je došlo do sukoba unutar postrojenja, informacije o mogućim taocima nisu zvanično potvrđene, ali izvori bliski vlastima navode da situacija na terenu još uvijek nije u potpunosti stabilizirana.

TUSAŞ, kao jedno od najvažnijih postrojenja turske odbrambene industrije, ima ključnu ulogu u smanjenju ovisnosti zemlje o stranim tehnologijama. Bavi se dizajnom, razvojem, proizvodnjom i održavanjem zrakoplovnih i svemirskih platformi. Napad na ovu instituciju smatra se direktnim udarom na tursku nacionalnu sigurnost.

Istraga se nastavlja, a snage sigurnosti su dodatno osigurale cijeli kompleks kako bi spriječile eventualne nove prijetnje.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA