10 C
Sarajevo
24.10.2024

Ursula von der Leyen: “Albanija je na putu ka pridruživanju Evropskoj uniji”

Von der Leyen započela je u srijedu u Tirani četverodnevnu posjetu zapadnom Balkanu.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da je Albanija pokazala viziju i strpljenje u pregovaračkom procesu i da je dobila svoju nagradu.

Von der Leyen započela je u srijedu u Tirani četverodnevnu posjetu zapadnom Balkanu.

Tokom balkanske turneje imat će sastanke sa liderima Albanije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Crne Gore, što će biti prilika za razgovore o napretku partnera sa zapadnog Balkana na evropskom putu, kao i o Planu rasta Evropske unije vrijednom šest milijardi eura.

- OGLAS -

Predsjednicu Evropske komisije dočekao je premijer Edi Rama u Tirani, glavnom gradu Albanije, na prvoj stanici njene turneje po zemljama Zapadnog Balkana.

Von der Leyen i Rama održali su zajedničku konferenciju za novinare nakon sastanka.

- Advertisement -

Navela je da je Albanija pokazala viziju i strpljenje tokom pregovaračkog procesa i da je za to nagrađena.

“Albanija je na putu ka pridruživanju EU. Proširenje će biti moj glavni prioritet u mom sljedećem mandatu. Sada imamo sve potrebne alate i sve instrumente koji su potrebni”, kazala je Von der Leyen.

Govoreći o sporazumu o migracijama između Albanije i Italije, Von der Leyen je rekla da oni pomno prate dešavanja u vezi sa njegovom realizacijom.

Rama se dotakao otvaranja prvog seta poglavlja u okviru pregovora Albanije o pristupanju Evropskoj uniji.

“Znamo da je ovo izazov koji ne postaje lakši, već naprotiv postaje teži, jer smo sada suočeni sa nizom zadataka”, rekao je albanski premijer.

Istakao je da je mjesto njegove zemlje u EU.

“Ovdje sam sa vama da potvrdim sve ono što je Albanija pokazala u pogledu stajanja rame uz rame sa EU na ovom zajedničkom putu, potpunog pridržavanja vanjske politike EU i uključenosti u sve procese. Postoje izazovi kao i vrijednosti koje nas ujedinjuju. Čitav ovaj pristup Albanije će u budućnosti postati još jači i konsolidovani”, kazao je Rama.

Naglasio je da se nada da će se proces završiti kada Albanija postane članica EU-a 2030. godine.

Albanija je podnijela zahtjev za članstvo u EU-u u aprilu 2009. godine, a status zemlje kandidatkinje dodijeljen joj je u junu 2014. EU je u julu 2022. godine organizovao prvu međuvladinu konferenciju s Albanijom.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA