11 C
Sarajevo
24.10.2024

Harris nazvala Trumpa fašistom: Vjerujem da je opasnost po dobrobit Amerike

Kamala Harris, demokratska kandidatkinja koja se nada da će postati sljedeća predsjednica SAD-a, republikanskog protukandidata Donalda Trumpa smatra fašistom.

Na javnoj tribini koju je vodio, Anderson Cooper s CNN-a pitao je Harris misli li ona da je Trump fašista.

“Da, mislim”, rekla je.

- OGLAS -

Pitanje je uslijedilo nakon primjedbi Trumpovog bivšeg šefa štaba Johna Kellyja, koji je za New York Times rekao da prema njegovom mišljenju Trump “svakako spada u opću definiciju fašista, sigurno”.

Referirao se na opis fašizma kao ekstremno desne, autoritarne i ultranacionalističke ideologije koju karakteriše diktatorski vođa i gušenje opozicije.

- Advertisement -

Harris (60) je rekla da je Trump “sve nestabilniji” i “nesposoban za dužnost”. Navela je da su bivši uposlenici bivšeg predsjednika i bliski saradnici izričito istakli da Trump prezire ustav Sjedinjenih Američkih Država i da nikada više ne bi trebao obnašati dužnost predsjednika ove države.

Kelly je, rekla je, uputio hitan “poziv američkom narodu” svojim izjavama o Trumpu, u kojima je istakao što bi se moglo dogoditi ako se vrati u Bijelu kuću. Ljudi koji bi mogli “zaustaviti Trumpa” sada više nisu tu.

“Vjerujem da je Donald Trump opasnost za dobrobit i sigurnost Amerike”, rekla je Harris.

Izborna kampanja u Sjedinjenim Američkim Državama u završnoj je fazi, a završno glasanje održat će se 5. novembra. Milioni američkih građana već su glasali na prijevremenom glasanju. Harris i Trump su u mrtvoj utrci, pokazuju ankete.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA