16.6 C
Sarajevo
24.10.2024

Gori nuklearka u Iranu (VIDEO)

Veliki požar izbio je u iranskoj nuklearnoj elektrani u Karadžu, koja se nalazi zapadno od glavnog grada Teherana.

Prema prvim informacijama, požar je pričinio ozbiljnu štetu na jednom objektu u sklopu objekta, dok su vatrogasne ekipe uspjele brzo da stave požar pod kontrolu.

Fotografije sa lica mjesta prikazuju oštećenu zgradu sa crnim tragovima od požara i uništenim vratima, što ukazuje na intenzitet eksplozije koja je vjerovatno prethodila požaru.

- OGLAS -

Još nisu dostupni detalji o uzroku incidenta, ali postoji zabrinutost da bi požar mogao biti rezultat sabotaže, kao što je viđeno u prethodnim napadima na iranska nuklearna postrojenja.

U prošlosti, napadi dronovima i sajber sabotaže, poput onih koje su pogodile Natanz, dovele su do sličnih incidenata.

- Advertisement -

Karadž je važan dio iranskog nuklearnog programa, koji je dugo bio pod budnim okom međunarodne zajednice zbog svojih kontroverznih aktivnosti obogaćivanja uranijuma.

Incident dolazi u vrijeme pojačanih tenzija između Irana i Zapada, posebno SAD i Izraela, koji su izrazili zabrinutost zbog iranskog nuklearnog programa.

Iako Iran tvrdi da su njegovi nuklearni programi isključivo u mirnodopske svrhe, ovakvi događaji dodatno podstiču sumnje u pravu namenu objekata poput onog u Karadžu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA