16.6 C
Sarajevo
24.10.2024

Maloljetnik koji je pucao na učenika ispred škole je u MUP-u KS na kriminalističkoj obradi, pronađeno oružje

Portparolka MUP-a KS Mersiha Novalić obratila se medijima povodom pucnjave koja se desila ispred Srednje škole metalskih zanimanja u Sarajevu, gdje je ranjen maloljetnik.

“Jutros u 8 sati osoblje škole obavijestilo je PU Centar da se u školskom dvorištu dogodio incident u kojem je povrijeđen učenik. Izlaskom na teren policijski službenici su utvrdili da je jedan maloljetni učenik zadobio povredu vatrenim oružjem, u tom trenutku od strane nepoznate osobe” – kaže Novalić.

Tim zavoda Hitne pomoći je tog maloljetnika transportovao na KCUS, gdje su mu konstatovane lake tjelesne povrede, odnosno povreda lijeve potkoljenice.

- OGLAS -

“Istovremeno su policijski službenici identifikovali i locirali osobu za koju postoji osnov sumnje da je upotrijebio to vatreno oružje. Također je riječ o učeniku srednje škole. Taj maloljetnik je odmah stavljen pod kontrolu i odmah je izvršen pregled stambenog objekta koji koristi. Pronađeno je vatreno oružje za koje postoji osnov sumnje da je korišteno u izvršenju krivičnog djela. Tužilac koji je naredio vršenje uviđaja i svih radnji okvalifikovao je ovo djelo kao izazivanje opće opasnosti i laka tjelesna ozljeda” – rekla je Novalić.

Dodala je da je maloljetnik lišen slobode i da se nalazi na kriminalističkoj obradi u prostorijama Uprave policije MUP-a KS o čijem statusu će nakon obrade odlučivati nadležni tužilac.

- Advertisement -

Istakla je da se bave i preventivnim i represivnim mjerama.

Osvrnula se i na slučajeve dojava bombi u školama u KS.

“Do ovog dana devet osoba je lišeno slobode, od toga osam maloljetnika. Svih devet osoba su učenici srednjih škola. Protiv 14 učenika će biti podnesena krivična prijava zbog ugrožavanja sigurnosti. Za pet ili šest osoba je određena mjera smještaja u ustanove za maloljetnike, ali to ne sprječava druge učenike da to rade. I danas imamo prijave na nekoliko lokacija” – naglasila je Novalić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA