Domaćice već uveliko pripremaju sve potrebno za zimnicu, a neke police već krase staklenke sa sokom od paradajza, džemom i pekmezom.
Iako ćete se složiti da je lakše otići u trgovinu i kupiti gotov proizvod, žene s naših prostora i dalje ostaju vjerne tradiciji i okusu koji ništa ne može zamijeniti.
Ono što je najvažnije kod pripreme zimnice jest pravilna priprema boca i staklenki. Taj korak nikako ne smijete preskočiti, jer ako boce ili staklenke nisu stopostotno čiste, sav trud može vam propasti, piše Krstarica.
Da su savjeti naših nana i baka vrijedni kao zlato, dokazuju i ovi, uz koje ćete na najbolji i najbrži način pripremiti staklenke i boce za zimnicu.
Prvo što trebate učiniti jest dobro oprati staklenke i boce deterdžentom za posuđe koji inače koristite. Kad se ocijede, lagano ih prebrišite čistom pamučnom krpom.
Obavezan korak je sterilizacija staklene ambalaže u koju ćete staviti zimnicu. Zagrijte rernu na sto stepeni, posložite staklenke u lim tako da im je otvor okrenut prema dolje i stavite ih da se griju petnaest-dvadeset minuta. Pažljivo ih izvadite iz rerne i slobodno stavljajte džem, ajvar, povrće… dok su staklenke još tople.
Međutim, ono na što mnogi zaboravljaju su čepovi i poklopci, koji također moraju biti savršeno čisti, a najbolje je da ih prokuhate u velikom loncu.