12.7 C
Sarajevo
24.10.2024

CIK objavio konačni ishod Lokalnih izbora u BiH, rezultati ipak nisu potvrđeni u osam općina

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine održala je danas 93. hitnu sjednicu, na kojoj su objavljeni konačni rezultati Lokalnih izbora uz izuzetak osam općina.

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine održala je danas 93. hitnu sjednicu, na kojoj su objavljeni konačni rezultati Lokalnih izbora uz izuzetak osam općina.

Za općinska vijeća i načelnike Općina Jablanica, Kiseljak i Prozor-Rama, Skupštine općina i načelnike općina Gacko i Foča, Gradska vijeća i gradonačelnike gradova Čapljina i Konjic, te Gradsko vijeće Grada Mostara, rezultati će biti utvrđeni dopunskom odlukom Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine po stjecanju neophodnih uvjeta za utvrđivanje izbornih rezultata za navedene nivoe vlasti.

Rok za podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje glasova ističe u nedjelju, 72 sata nakon objave, tačno u 16:45 sati. Istovremeno, počinje rok za podnošenje žalbi, koji traje sutra i prekosutra.

- OGLAS -

U žalbama moraju biti navedeni konkretni razlozi za ponovno brojanje, kao i približan broj glasačkih listića koji nisu regularni, te kako bi to moglo utjecati na konačne rezultate. CIK, međutim, može i po službenoj dužnosti donijeti odluku o ponovnom brojanju, čak i u slučaju da nije podnesen zahtjev.

Dosad je podneseno 165 preuranjenih zahtjeva za ponovno brojanje glasova. CIK je izrekao ukupno 135 sankcija u vrijednosti od 740 hiljada KM.

- Advertisement -

Očekuje se da će naredni dani donijeti razjašnjenje svih eventualnih sporova i potvrdu izbornih rezultata u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Utvrđenim rezultatima izbora, kao i preliminarnim za osam općina u kojima još nisu utvrđeni, možete pristupiti ovdje.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA