12.7 C
Sarajevo
24.10.2024

Omar Mehmedbašić sankcionisan zbog spornih izjava kojima je opravdavao femicid koji je počinio njegov klijent Anel Bećirović

Omerbašić je danas uputio javno izvinjenje jer je "javnim istupom povrijedio shvatanja o femicidu i da se to više neće ponoviti".

Regionalna advokatska komora izrekla je sankcije u vidu javne opomene i novčane kazne od sto KM Omaru Mehmedbašiću, advokatu Anela Bećirovića koji je optužen za femicid počinjen u novembru prošle godine.

Organizacija Sarajevski otvoreni centar je sa Fondacijom CURE i Ženskom mrežom podnijela prijavu Advokatskoj komori nakon spornih izjava kojima je Mehmedbašić opravdavao počinjeno nasilje ljubavlju optuženog prema žrtvi. On je, između ostalog, izjavio da će odbranu klijenta zasnivati na tome da je ubistvo počinjeno “kao kraj jedne ljubavne drame i da će dovesti svjedoke koji će potvrditi da je ubica volio svoju žrtvu”.

Omerbašić je danas uputio javno izvinjenje jer je “javnim istupom povrijedio shvatanja o femicidu i da se to više neće ponoviti”.

- OGLAS -

“Naglašavamo da na ovaj način nemamo namjeru prebaciti svu odgovornost na gospodina Mehmedbašića za stanje u društvu, niti amnestirati organe nadležne za pružanje zaštite žrtvi, naprotiv… naglašavamo važnost pravovremenog djelovanja policije, centara za socijalni rad, tužilaštva i suda.  Želimo da skrenemo pažnju da i društvo, naročito javne ličnosti, snose dio odgovornosti i drago nam je što je Regionalna advokatska komora to prepoznala”, kazala je Amina Dizdar iz Sarajevskog otvorenog centra.

U toku je suđenje optuženom Bećiroviću, kojem se stavlja na teret ubistvo bivše nevjenčane supruge, kao i krivično djelo “Nasilničko ponašanje”, jer je ugrozio psihičko zdravlje svog tada četverogodišnjeg sinčića pred čijim očima mu je ubio majku, a potom se s njim zaključao u stanu kada je policija došla da ga hapsi.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA