17 C
Sarajevo
25.10.2024

Troje novinara ubijeno u izraelskom napadu na jugu Libana

U izraelskim napadima rano u petak ujutro ubijeno je najmanje troje novinara i ranjeno nekoliko drugih dok su spavali u pansionima koje koriste novinari u Hasbaji, na jugu Libana, izvijestilo je libansko Ministarstvo zdravlja i lokalni mediji. Među poginulima su snimatelj Ghassan Najjar i inženjer Mohamed Reda iz proiranskog medija Al-Mayadeen, te snimatelj Wissam Qassem, zaposlenik Hezbollahovog Al-Manara, potvrdili su ovi mediji u odvojenim izjavama.

Ovaj napad predstavlja najsmrtonosniji dan za medijske radnike u godini sukoba između izraelske vojske i libanske milicije Hezbollah. Izrael, koji uglavnom negira namjerno gađanje novinara, još nije dao službeni komentar na napad. U dosadašnjim izraelskim napadima na Liban tokom ovog sukoba poginulo je pet novinara, uključujući fotoreportera Reutersa, Issama Abdallaha.

Grad Hasbaya, u kojem žive muslimani i kršćani, u proteklim sedmicama bio je meta napada, ali je ovo prvi put da je napad direktno izveden u samom gradu. Incident se dogodio oko tri sata ujutro po lokalnom vremenu.

- OGLAS -

“Ovo je ratni zločin,” izjavio je libanski ministar informisanja Ziad Makary. U pansionima u Hasbaji boravilo je najmanje 18 novinara iz šest medijskih kuća, uključujući Sky News, Al-Jazeeru i nekoliko libanskih emitera.

Novinar libanskog kanala Al-Jadeed, Muhammad Farhat, opisao je za Reuters trenutke prije napada: “Čuli smo avion kako leti jako nisko – to nas je probudilo – a zatim smo čuli dvije rakete.” Farhat je rekao da je nekoliko bungalova oštećeno, dok su njegovi snimci prikazali prevrnute i oštećene automobile sa oznakom “Press”.

- Advertisement -

Direktor Al-Mayadeena, Ghassan bin Jiddo, na društvenoj mreži X izjavio je da je napad “namjeran”. “Držimo okupacionu silu (Izrael) u potpunosti odgovornom za ovaj ratni zločin, u kojem su meta bili novinari, uključujući tim Al-Mayadeena,” napisao je bin Jiddo.

Dan ranije, Izrael je izveo napad na ured koji koristi Al-Mayadeen u južnim predgrađima Bejruta. Libansko Ministarstvo zdravlja saopćilo je da je u tom napadu poginula jedna osoba, dok je pet drugih, uključujući jedno dijete, ranjeno.

Libanske vlasti tvrde da je izraelska vojna kampanja do sada ubila više od 2.500 ljudi i raselila više od 1,2 miliona osoba, čime je stvorena humanitarna kriza, Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA