18.8 C
Sarajevo
25.10.2024

Jordanski ministar vanjskih poslova traži od SAD-a da zaustavi ‘etničko čišćenje’ Gaze

Ministar vanjskih poslova Jordana, Ayman Safadi, zatražio je od Sjedinjenih Američkih Država da izvrše pritisak na Izrael kako bi se zaustavilo, kako je naveo, “etničko čišćenje” u pojasu Gaze. U razgovoru s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom u Londonu, Safadi je naglasio ozbiljnost situacije u sjevernom dijelu Gaze, gdje su izraelske vojne operacije dovele do stradanja mnogih civila i uništavanja značajne infrastrukture.

“Smatramo da je u toku etničko čišćenje, i to mora prestati,” rekao je Safadi Blinkenu, apelujući na hitno djelovanje kako bi se zaustavila eskalacija.

Blinken se trenutno nalazi u Velikoj Britaniji, gdje vodi razgovore s arapskim liderima. Prije Londona, Blinken je bio u posjeti Bliskom Istoku, što je njegova prva diplomatska misija u tom regionu otkako je izraelska vojska izvršila napad u kojem je ubijen vođa Hamasa, Yahya Sinwar.

- OGLAS -

Tokom sastanka, Blinken je istakao hitnost diplomatskog rješenja kako bi se spriječilo daljnje stradanje civila i osigurala sigurnost na granici između Libana i Izraela, podsjećajući na Rezoluciju 1701 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koja je 2006. godine okončala rat između Izraela i Hezbollaha. „Osjećamo hitnu potrebu za diplomatskim rješenjem i potpunu implementaciju Rezolucije 1701 UN-a, kako bi se osigurala stabilnost i sigurnost na granici između Izraela i Libana,“ kazao je Blinken.

Također je dodao: “Želimo osigurati sigurnost civila i da oružane snage Libana ne budu zahvaćene u unakrsnoj vatri.”

- Advertisement -

Ova dešavanja dolaze u trenutku kada napetosti na Bliskom Istoku eskaliraju, a međunarodna zajednica traži rješenja za mir i stabilnost u regionu, prenosi Guardian.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA