18.8 C
Sarajevo
25.10.2024

Tužilaštvo BiH za FACE otkrilo provodi li se istraga o ruskim gerilskim kampovima u BiH!

Je li i šta je uradilo Tužilaštvo BiH po prijavi Zukana Heleza?!
U prošlosedmičnom izdanju "Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem", Zukan Helez je kazao da su prethodni ruski vojni kampovi "rasformirani", te da su stvoreni novi, ali da ne može otkrivati više detalja s obzirom na to da je akcija OSA-e u toku.

Nakon što je ministar odbrane BiH, Zukan Helez, u novembru prošle godine u “Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem” otkrio da se u BiH nalaze ruski paravojni kampovi za obuku, javnost je bila uznemirena, a zvaničnici iz bh. entiteta RS su negirali Helezove navode, konstatirajući da se radi o “izmišljotinama”.

Prije sedmicu dana, Moldavija je uhapsila na stotine građana, navodeći u svom saopćenju da su uhapšeni građani prolazili obuku u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Moldavska policija tvrdi da je ovim licima bila namjera da destabiliziraju ovu državu.

“Više od trista mladih osoba iz Moldavije nedavno je posjetilo Rusiju, gdje su, pod izgovorom kulturnih događaja, zapravo boravili u kampovima gdje su primali instrukcije za organizaciju nereda u Moldaviji”, izjavio je šef nacionalne policije Viorel Cernauteanu.

- OGLAS -

“Neki od njih su prošli obuku u kampovima povezanim s privatnim vojnim kompanijama na teritoriji Bosne i Hercegovine, kao i Srbije”, dodao je Cernauteanu.

U prošlosedmičnom izdanju “Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem”, Zukan Helez je kazao da su prethodni ruski vojni kampovi “rasformirani”, te da su stvoreni novi, ali da ne može otkrivati više detalja s obzirom na to da je akcija OSA-e u toku.

- Advertisement -

Zukan Helez je, kako navodi, prošle godine sva svoja saznanja prezentirao, odnosno prijavio Tužilaštvu BiH.

“Prije nešto manje od godinu dana izašao sam u javnost sa informacijama o postojanju ruskih vojnih kampova za obuku paravojnih jedinica u okolini Rogatice i planine Maglić. Dokaze o postojanju ovih kampova sam proslijedio Tužilaštvu BiH. Po informacijama koje imam, ovi kampovi su nakon moga istupa u javnosti i prijave Tužilaštvu BiH rasformirani. Pokupili su prnje i prešli preko Drine. Tamo mogu bez ometanja sprovoditi svoje aktivnosti”, kazao je Zukan Helez.

S tim u vezi, FACE je poslao upit Tužilaštvu BiH povodom tvrdnji Zukana Heleza i, na koncu, moldavske policije. Interesovalo nas je da li je pokrenuta istraga ili predmet u ovom slučaju nakon prijave ministra odbrane BiH.

“Tužilaštvo BiH, sa partnerskim agencijama, ispitalo je navode ministra Zukana Heleza, te je nakon provjera, dana 6. maja 2024. godine, donesena naredba o neprovođenju istrage, jer nisu pronađeni dokazi koji bi ukazivali na postojanje osnova sumnje da je počinjeno neko od krivičnih dijela propisano Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine”, saopćili su iz Tužilaštva BiH za FACE.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH se nije oglašavalo o ovom slučaju sem u novembru 2023. godine. FACE je u vezi s ovim pitanjem poslao i upit moldavskoj policiji. Detalje o slučaju očekujemo u narednim danima.

BONUS VIDEO

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA