12.7 C
Sarajevo
25.10.2024

Počelo suđenje policajcima za premlaćivanje dječaka Ajdina Jusića

U optužnici se navodi da su četvorica policajaca 22. augusta 2023. učestvovala u “neopravdanoj i prekomjernoj upotrebi fizičke sile” prema maloljetnom Ajdinu Jusiću.

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini, pred Osnovnim sudom u Zvorniku je počelo suđenje komandiru Policijske stanice Osmaci Dejanu Markoviću, policajcima Rajku Đuriću i Draganu Milutinoviću, te krim-inspektoru Novici Popoviću za grubo zlostavljanje i tjelesno povređivanje maloljetnika u augustu prošle godine.

U optužnici se navodi da su četvorica policajaca 22. augusta 2023. učestvovala u “neopravdanoj i prekomjernoj upotrebi fizičke sile” prema maloljetnom Ajdinu Jusiću, a terete se za krivično djelo “povreda ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja”.

Oni su maloljetnog Ajdina Jusića u Osmacima ispitivali, kako je pročitano, bez prisustva roditelja, o tome ko je pljačkao kuće, a Marković ga je udario otvorenom pesnicom u lice, zatim ga zastrašivao oružjem, te udarao po vratu i ramenima.

- OGLAS -

Za Popovića, Đurića i Milutinovića je navedeno da nisu poduzeli nikakvu radnju kako bi spriječili da Marković tuče maloljetnika. Đurić je maloljetniku, navodi se, tokom ispitivanja počeo lomiti prste na ruci “povlačeći mu jedan po jedan prst”, dok su ga Popović i Milutinović vozili u policijskom vozilu, a Milutinović ga je tom prilikom udarao u ruku i nogu, nakon čega su ga onesviještenog ostavili ispred kuće.

Nakon što je zamjenica tužiteljice Danica Stjepanović pročitala optužnicu, kazala je da Tužilaštvo ima namjeru saslušati svjedoke predložene u dispozitivu, od kojih su za danas pristupili Mehdin Čivić te porodica Ajdina Jusića – otac Juso, nena Mevlida i djed Zijad Jusić.

- Advertisement -

Umjesto uvodne riječi, branilac Miodrag Stojanović je kazao da koristi priliku da zatraži odgodu ročišta, odnosno saslušanja svjedoka, jer se tokom istrage trojica od četvorice optuženih nisu izjasnili o krivičnom djelu koje im se stavlja na teret.

“Stavljeno im je na teret drugo krivično djelo i nije im u istrazi stavljeno pravo da se izjasne za djelo za koje su optuženi. To je ozbiljna povreda prava na odbranu optuženih. Formalni propust i predmet se mora vratiti i popraviti. Da ne dovedemo suđenje do kraja i cijeli postupak kompromitujemo“, rekao je advokat Stojanović pozivajući se na Zakon o krivičnom postupku, prema kojem se nikome ne može suditi bez da mu je data mogućnost u istrazi da se izjasni o onome što mu se stavlja na teret.

Sve četvorici je, rekao je on, data mogućnost da se izjasne za djela za koja nisu optuženi, a onda su optuženi za treće djelo.

Dok se procesna pitanja razriješe s postupajućim tužiocem koji danas nije bio na ročištu, sutkinja Lejla Golijanin je zakazala novo ročište za 20. novembar, kada će ponovno pred Sud izaći za danas pozvani svjedoci.

Nakon današnjeg suđenja, porodica Ajdina Jusića izrazila je zabrinutost zbog ovakvog odnosa pravosuđa prema ovom slučaju, jer podsjećaju da je prošlo više od godinu dana od događaja za koji je potvrđena optužnica, a suđenje praktično nije odmaklo.

Cijeli ovaj slučaj nadležnim institucijama prijavio je otac djeteta, o čemu je Detektor ranije pisao.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA