12.7 C
Sarajevo
25.10.2024

Savjetodavni odbor za zaštitu braniteljica ljudskih prava u BiH: Za bolji položaj braniteljica neophodna je saradnja institucija i civilnog društva

U Sarajevu se jučer i sutra održava sastanak: „Zaštita braniteljica ljudskih prava u BiH: Saradnja institucija i civilnog društva“, još jedna u nizu aktivnosti Savjetodavnog odbora za zaštitu braniteljica ljudskih prava u BiH, a sa ciljem unapređenja položaja braniteljica ljudskih prava u našoj zemlji.

Događaj je organiziran za predstavnike/ce organizacija civilnog društva u BiH sa različitim profilima djelovanja kako bi se bolje upoznali sa položajem, statusom i svakodnevnim izazovima braniteljica ljudskih prava u našoj zemlji, ali i osnažili saradnju sa institucijama u zajedničkim nastojanjima za unapređenje prava braniteljica ljudskih prava. 

Ovo je još jedna u nizu aktivnosti Savjetodavnog odbora za zaštitu braniteljica ljudskih prava u BiH, osnovanog u januaru 2023. godine Odlukom ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH. Odbor čine predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Agencije za ravnopravnost spolova BiH, Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH, Regulatorne agencije za komunikacije BiH, Ministarstva pravde BiH, te nevladine organizacije braniteljice ljudskih prava: Fondacija lokalne demokratije i Udruženje “Most”, kao zamjenski član.

O tome zašto je za bolji položaj braniteljica ljudskih prava u državi u tranziciji kakva je BiH nephodna saradnja organizacija civilnog društva i institucija sistema, ali i upoznavanje predstavnka/ca nevladinih organizacija sa radom Savjetodavnog odbora govorila je Nina Mišković, predsjednica Savjetodavnog odbora za zaštitu braniteljica ljudskih prava u BiH.

- OGLAS -

“Savjetodavni odbor sigurno ne bi mogao funkcionirati sam odnosno sastavljen isključivo od predstavnika/ca institucija vlasti u BiH. Veliku podršku pružaju nevladine organizacije koje se bave ovim pitanjima, a poseban značaj mora se dati Fondaciji lokalne demokratije koja ima veliku zaslugu i za samo formiranje Savjetodavnog odbora i njegovo funkcionisanje. Plan Savjetodavnog odbora jeste da se pojača saradnja instucija vlasti i nevladinog sektora, da uloga Savjetodavnog odbora bude dosta vidljivija i prepoznatljivija kako bi i braniteljice ljudskih prava znale šta trebaju činiti u slučaju potrebe.  Svakako je od ključne važnosti ‘približiti se’ ili ‘doprijeti’ u svaku poru društva kako bismo ojačali mrežu braniteljica ljudskih prava i zaštitili ih u provođenju njihove misije”, naglasila je Nina Mišković.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA