10 C
Sarajevo
26.10.2024

Izrael izveo napad na Iran

Izrael je izveo seriju zračnih napada na Iran u znak odmazde za iranski napad početkom oktobra, navodeći da gađa vojne lokacije, javlja AP.

Eksplozije su se mogle čuti u glavnom gradu Irana, Teheranu, no iranske vlasti navode da su izazvale samo “ograničenu štetu”.

Napad rizikuje da gurne neprijatelje bliže sveopćem ratu u vrijeme rastućeg nasilja na Bliskom istoku, gdje su militantne grupe koje podržava Iran – uključujući Hamas u Gazi i Hezbolah u Libanu – već u ratu s Izraelom.

- OGLAS -

Ovo je bio prvi put da je izraelska vojska otvoreno napala Iran, koji se nije suočio sa ovim intenzitetom napada od rata s Irakom 1980-ih.

Izraelski napad koji je trajao više sati završio je neposredno prije izlaska sunca u Teheranu, a izraelska vojska je rekla da je ciljala na proizvodne objekte “koji se koriste za proizvodnju projektila koje je Iran ispalio na državu Izrael tokom prošle godine“.

- Advertisement -

U početku se smatralo da bi nuklearna i naftna postrojenja mogla biti ciljevi za izraelski odgovor na iranski napad 1. oktobra, ali je sredinom oktobra administracija američkog predsjednika Joea Bidena dobila uvjeravanja Izraela da neće pogoditi takve ciljeve, što bi bilo teže eskalacija.

“Režim u Iranu i njegovi zastupnici u regionu nemilosrdno napadaju Izrael od 7. oktobra, … uključujući direktne napade sa iranskog tla“, rekao je portparol izraelske vojske kontraadm. Daniel Hagari u prethodno snimljenoj video izjavi rano u subotu. “Kao i svaka druga suverena država na svijetu, država Izrael ima pravo i dužnost da odgovori”.

Iranska vojska saopćila je da su napadi bili usmjereni na vojne baze u provincijama Ilam, Khuzestan i Teheran i nanijeli su “ograničenu štetu”, bez detaljnijeg objašnjenja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA