13.8 C
Sarajevo
27.10.2024

U današnjim izraelskim napadima ubijeno najmanje 45 Palestinaca, uključujući ljude koji su se sklonili u školi

U izraelskim zračnim napadima danas ubijeno je najmanje 45 Palestinaca širom Pojasa Gaze, većinom na sjeveru teritorije, naveli su palestinski zdravstveni zvaničnici.

Najmanje 20 osoba poginulo je nakon zračnog napada na kuće u Džabaliji, najvećem od osam historijskih izbjegličkih kampova u Gazi. Izraelski zračni napad na školu u kampu Šati u Gazi, u kojoj su bile smještene raseljene palestinske porodice, usmrtio je devet osoba i ranio još 20, od kojih su mnogi u kritičnom stanju, izjavili su medicinari.

Prema izvještajima, među poginulima u školi u kampu Šati nalazila su se i tri lokalna novinara: Saed Radwan, šef digitalnih medija na Al-Aqsa televiziji, Hanin Baroud i Hamza Abu Selmeya. Njihova smrt dovodi broj ubijenih novinara u Gazi od oktobra prošle godine na ukupno 180, navodi Al Jazeera.

- OGLAS -

Izraelske snage započele su razornu ofanzivu na sjeveru prije otprilike tri sedmice sa deklariranim ciljem sprječavanja pregrupisavanja boraca Hamasa.

Stanovnici, međutim, kažu da su trupe opkolile skloništa, sravnile civilnu infrastrukturu, prisilile raseljene ljude da odu mada nema sigurnih mjesta, dok su u smrtonosnim vazdušnim napadima ubijeni mnogi civili. Liječnici kažu da je najmanje 800 Palestinaca ubijeno u sjevernoj Gazi otkako je nova ofanziva pokrenuta ranije ovog mjeseca.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA