10 C
Sarajevo
27.10.2024

Nove medalje za bh. džudiste: Vučureviću srebro, Hebib bronzani

Bosanskohercegovački džudisti drugog takmičarskog dana na Sarajevo European Openu osvojilisu dvije medalje, jednu srebrenu i jednu bronzanu medalju, a ukupno četiri ako im se pridodaju odličja kojim su u subotu okitile Aleksandra Samardžić (zlato) i Lana Bjelica (bronza).

Nakon odličnih nastupa u preliminarnim borbama, u finalu kategorije do 90 kilograma Božidar Vučurević morao se zadovoljiti srebrenom medaljom, iako je odlično otvorio borbu protiv srbijanskog reprezentativca Boška Borenovića i poveo nakon Waza-arija.

Uprkos činjenici da muje izmaklo zlato, prva medalja na jednom kontinentalnom Openu sigurno je razlog za zadovoljstvo Vučurevića i njegovog trenera Mitra Mrdić.

- OGLAS -

U istoj konkurenciji u kojoj je Vučurević osvojio srebro, Toni Miletić, bh. džudista koji trenutno zauzima 80. poziciju na svjetskoj ranglisti, poražen je u Golden scoreu od reprezentativca Srbije Islama Sogenova.

Četvrtu medalju Bosni i Hercegovini na Sarajevo European Openu donio je Mustafa Hebib u kategoriji do 81 kilograma, i to trijumfom protiv mađarskog predstavnika Totha Botonda. Za 22-godišnjeg Hebiba ovo je bila druga medalja na jednom kontinentalnom Openu.

- Advertisement -

Broj osvojenih odličja bh. judoka mogao je biti i veći, no Lejla Karić nije uspjela pobijediti Nikolinu Nišavić iz Srbije u kategoriji do 52 kilograma. Džudo savez Bosne i Hercegovine i ovoga puta se pokazao kao odličan tehnički organizator izaradio visoke ocjene Evropske džudo unije, zbog čega i nije čudo da je u ovoj kalendarskojgodini bio domaćin nekoliko velikih takmičenja, a izvjesno je da će ih biti i u 2025. godini.

Na kraju vrijedi naglasiti da su zapažene rezultate na Evropskom kupu za kadete koji se održavau slovenskom Kopru zapažene rezultati ostvarili mladi bh. džudisti, gdje su osvojili četiri bronze. Medaljama su se okitili Petra Čuljak, Ramiz Pašić, Imran Gušić i Nikola Lubura.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA