17.7 C
Sarajevo
28.10.2024

Željko Komšić o koaliciji sa SDA: O kakvom to partnerstvu govorimo?

Član Predsjedsjedništva BiH Željko Komšić za BHRT je govorio o prijedlogu Zakona o državnoj imovini koji su on i predsjedavajući Predsjedništva Denis Bećirović uputili u parlamentarnu proceduru, mogućem neprihvatanju od strane kolegija, te izjavama njihove kolegice Željke Cvijanović o Bosni i Hercegovini kao “kobajagi” državi.

Prijedlog Zakona o državnoj imovini koji su uputili Komšić i Beirović radio se relativno dugo, i to oba kabineta su na tome radila, nagasio je član Predsjedništva, naglašavajući kako su se o tome onda otvorile dvije rasprave.

“On je usvojen, i prošao sa 2:1. I otvorila se rasprava oko dvije stvari, o tome da li gospođa Željka Cvijanović može dati veto i rasprava da li Predsjedništvo i članovi uopšte mogu predlagati ovakve zakone.”

- OGLAS -

Komšić je naglasio da očekuje da će kolegij Predstavničkog doma PSBiH odbiti s obrazloženjem da Predsjedništvo ne može predlagati ovaj zakon.

“Kolegij će odbiti stavljanje zakona na dnevni red upravo s tim obrazloiženjem, iako ja i gospodin Bećirović mislimo da članovi Predsjedništva imaju pravo predlagati zakone. To je dobar zakon, na njemu su radili stručnjaci, i oslanja se na presude Ustavnog suda BiH. Ali po onome što sam vidio bojim se daće kolegiji odbiti to.”

- Advertisement -

Međutim on je kazao kako će se naći način da ovaj zakon prođe kolegij.

“Ako kolegij upotrijebi tu argumentaciji postoji i drugi put, zastupnici mogu predložiti. Uradićemo sve da se to nađe u proceduri, a kako će parlamentarna većina odlučiti vidjećemo. To je do njih. Zakon je solidan i vodio je račauna o svim ustavnim osnovovama i presudama sudova.”

Imali smo namjeru da se riješi pitanje koje opterećuje političku svakodnevnicu, a i jedan je uvjet kada riječ o daljem putu BiH ka EU i nečemu što je zahtjev međunarodne zajednice, naglasio je Komšić, navodi BHRT.

Također je i odgovorio na izjavu Željke Cvijanović koja je nakon usvojene odluke komentarisala odluku i kazala: Ovdje dva člana Predsjedništva glume da su kobajagi zaštitnici kobajagi države, a svjesni su da je njihova misija unaprijed osuđena na propast.

“Može neko u Predsjeništvu ili bili gdje govoriti da je ovo “kobajagi” država, ali ova država je članica UN-a, ima institucije i pokušava da realizuje vanjskopolitičke probleme uz dosta unutrašnjih problema. BiH je država, možda nije najbolja, nije uređena najbolje ali je država, jeste i biće.”

Komentirajući rad Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, istakao je da SNSD, HDZ i SDA imaju kontrolu nad ovim sudom. Ubistvo policajca u Bosanskoj Krupi, koje je izvršio 15-godišnjak, naveo je kao nešto čega se plaši.

“Deprimirajuća situacija za mlade čini ih podložnim raznim vrstama utjecaja. To se može ogledati pozitivno kada se okrenu nauci, učenju, umjetnosti i kulturi, a može se ogledati u destrukciji kao što je ubistvo policajca. Daj da se zapitamo šta radimo kao društvo, kako ih odgajamo, kakav sistem vrijednosti im predstavljamo, šta ih učimo, kakav nam je školski sistem. Zanemarili smo pedagošku funkciju u obrazovnom sistemu”, rekao je.

Kazao je da je izvukao pouke iz lokalnih izbora te da je predizborna kampanja protekla u tenzijama između Trojke i SDA, a da je DF nastojao izbjeći te tenzije. Mišljenja je da je takvo ponašanje DF-a bilo nešto to ljudi ne vole i da je to doprinijelo lošem rezultatu ove strane. Prema Komšićevim riječima, ne može reći da su DF i SDA bili partneri na izborima.

“Kako imate to partnerstvo, a organizacija SDA u Centru odluči da podrži protukandidata za načelnika Dennisu Gratzu (DF) – o kakvom partnerstvu govorimo“, poručio je.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA