11.6 C
Sarajevo
28.10.2024

Izraelski predsjednik se izvinio, premijer Netanyahu šuti

Izraelski predsjednik Isaac Herzog izvinio se porodicama talaca koje Hamas još uvijek drži u zarobljeništvu, dok premijer Benjamin Netanyahu to još nije učinio.

Herzog se u nedjelju izvinio rođacima talaca koji su još uvijek zarobljeni.

“Stojim pred vama kao predsjednik Izraela i izvinjavam se”, rekao je Herzog tokom ceremonije u Jerusalimu povodom godišnjice napada na Hamas u hebrejskom kalendaru. Netanyahu to tek treba učiniti.

- OGLAS -

“Žao nam je što nismo uspjeli odbraniti vaše najmilije, žao nam je što smo prekršili najosnovniji i obavezujući ugovor između države i njenih građana da odbranimo njihove živote i sigurnost”, rekao je Herzog.

“Shvatam da ništa ne može izliječiti vaš uništeni svijet”, rekao je još. “Sve što mogu da uradim je da vas zagrlim i ponudim vam podršku nacije”, dodao je.

- Advertisement -

Izraelske snage ignorisale su upozorenja o mogućnosti napada tako velikih razmjera. Netanyahu je priznao greške sigurnosnih službi, ali istragu najavljuje tek nakon završetka rata u Gazi. Istovremeno, za razliku od Herzoga, on se još nije izvinio rođacima talaca, ističe njemačka novinska agencija dpa.

U napadu na Izrael 7. oktobra prošle godine borci Hamasa ubili su, prema izraelskim pdoacima, blizu 1.200 ljudi i zarobili još 250. Blizu stotinu njih i dalje je u zatočeništvu. Sa druge strane, u nemilosrdnim izraelskim napadima na Pojas Gaze u nešto više od godine dana ubijeno je 43.020 Palestinaca, većinom žena i djece.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA