Ne trebate paliti rernu da biste napravili ukusnu slasticu. Ova torta od čokolade i pistacija najbolji je dokaz za tu tvrdnju. Ne samo da se ne peče, već i ne sadrži brašno, gluten ili sastojke životinjskog porijekla.
Podlogu za tortu napravite od mljevenih pistacija, brašna od badema, javorovog sirupa i kakao praha. Preko podloge premažite maslac od pistacija, a potom prelijte ganache od čokolade i kokosovog vrhnja.
Ako na raspolaganju nemate maslac od pistacije, možete ga napraviti sami u dobrom blenderu ili sjeckalici povrća. Blendajte orašaste plodove dok se ne pretvore u glatku kremu, a po želji je možete zasladiti s nešto javorovog sirupa.
Za pripremu ove torte od čokolade i pistacija bez pečenja ne trebaju vam posebna znanja. Najteži dio u pripremi je čekanje da se nadjevi stisnu, a torta bude spremna za rezanje i konzumaciju.
Sastojci za tortu
Sastojci za podlogu:
120 g mljevenih pistacija;
120 g brašna od badema;
60 g kakao praha;
50 g javorovog sirupa;
prstohvat soli.
Sastojci za nadjev:
300 ml kokosovog vrhnja za šlag iz konzerve;
300 g tamne čokolade;
250 g maslaca od pistacije;
prstohvat soli;
pistacija za ukrašavanje torte.
Priprema:
Kalup za torte prekrijte papirom za pečenje. U zdjeli pomiješajte mljevene pistacije, brašno od badema, kakao prah, so i javorov sirup. Dobivenu smjesu ravnomjerno utisnite u kalup za torte. Preko podloge premažite maslac od pistacija. Stavite kalup u frižider na sat-dva da se podloga stisne. Kokosovo vrhnje iz konzerve zagrijte u mikrovalnoj pećnici – u intervalima po trideset sekundi dok se ne zagrije.
Prelijte zagrijano kokosovo vrhnje preko sitno nasjeckane tamne čokolade i pustite da odstoji minutu ili dvije. Potom počnite miješati. Miješajte sve dok se čokolada ne rastopi i ne dobijte glatku kremu. U nju dodajte malo soli.
Prelijte ganache preko podloge i maslaca od pistacije. Vratite sve zajedno u frižider na oko četiri sata.
Kad se torta stisne, ukrasite je nasjeckanim pistacijama i poslužite. Prijatno!