Šta svojoj djeci pripremaju mame u Italiji, Francuskoj, Maroku i Španiji
Italija: Rizi-bizi
– Sastojci: Šolja za bijelu kafu puna riže, dvije takve šolje vode,
300 grama smrznutog graška, dvije čajne kašičice smrvljene kockice za povrtnu supu.
Sve sastojke sastavite u šerpu (grašak ne treba odmrzavati), pustite da uzavrije, a zatim ostavite da se krčka na tihoj vatri 15-20 minuta.
U međuvremenu provjerite ima li dovoljno vode u šerpi da riža ne bi zagorjela.
Na kraju možete još malo dosoliti, naravno ako je potrebno.
U rizi-bizi možete dodati i kuhanu nasjeckanu mrkvu, obarenu brokulu ili karfiol – sve zavisno od želje vašega djeteta. Neka djeca vole suhu rižu, druga vole da nije suha. S ovim receptom možete zadovoljiti svaki ukus.
Mladi krompir na provansalski način
– Sastojci: mladi krompir (manji gomolji jednake veličine), maslac, maslinovo ulje, so, biber, maslac začinjen bijelim lukom i začinske trave – bosiljak, ruzmarin i peršin.
Mladi krompir brižljivo oprati, posušiti i na srednjoj temperaturi pržiti pod poklopcem na mješavini maslaca i maslinovog ulja. Malo posoliti, začinske trave umutiti zajedno sa maslacem začinjenim bijelim lukom, pa time premazati prženi krompir.
Ovo ukusno jela treba poslužiti i za navikavanje malenih na miris i okus začinskih trava.
Ž4 = Marokanske ćuftice
– Sastojci: Čaša riže, 500 g mljevene junetine, dvije glavice luka, po jedna čajna kašičica mljevenog korijandera, slatke mljevene paprike, cimeta i mljevenog šafrana, sasvim malo bibera, 50 ml bistre supe, četiri supene kašike maslaca, sok od jednog i po limuna i vezica svježe nasjeckanog peršina.
U zdjeli pomiješati rižu, meso, cimet, korijander i papriku, pa od te smjese napraviti loptice. Očistiti luk i nasjeckati na kockice. U velikoj i dubokoj tavi s poklopcem rastopiti maslac i popržiti loptice da postanu smeđe. Tada dodati luk, biber i šafran, zaliti supom i poklopljeno kuhati 35 minuta.
Otklopiti, dodati peršin i sok od limuna pa ostaviti da se još malo ukrčka.
Empanadas
– Sastojci: 250 g mljevenog mesa, dvije supene kašike sitno nasjeckanog luka, dvije supene kašike ulja, dvije supene kašike prethodno namočenih grožđica, malo ljute paprike, so, biber, dvoje tvrdo kuhanih jaja, nekoliko zelenih maslina bez koštica, dva paketa zamrznutog lisnatog tijesta i malo mlijeka.
Mljeveno meso popržiti s lukom na ulju. Maknuti s vatre i dodati grožđice, začiniti solju, paprikom i biberom, ali samo toliko da se ljutina jedva osjeti.
Odmrznuto lisnato tijesto rastanjiti i izrezati okrugle komade (promjera 12 cm). Na svaki krug staviti kašiku smjese, 1/8 jajeta i jednu maslinu. Krajeve posuti mlijekom, sastaviti i dobro stisnuti.
Tako savijene empanade staviti na pleh pokriven papirom za pečenje, poprskati mlijekom i peći u rerni prethodno zagrijanoj na 200 stepeni, dok ne postanu žuto-smeđe.