14 C
Sarajevo
25.09.2024

U Hrvatskoj pod zastavom NATO pjevali o klanju Srba

Vojnu vježbu povodom 10 godina članstva Hrvatske u NATO, održanu na poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja, obilježio je skandal u kojem su hrvatski vojnici zajedno sa pripadnicima takozvane vojske Kosova pjevali ustaške pjesme o klanju Srba, pišu beogradske “Večernje novosti”.
List navodi da se “nastup” hrvatskih i albanskih vojnika dogodio se kasno uveče 5. juna, kada su Hrvati, pod uticajem alkohola, puštali sa razglasa pjesme iz ustaške NDH, u čemu im se pridružilo i dvadesetak pripadnika oružanih snaga Kosova.

“Slavljenje ustaške i nacističke ideologije pod zastavom NATO, dešavalo se u prisustvu pripadnika Oružanih snaga BiH, koji nisu učestvovali u `ustaškom natpjevavanju`”, navode “Novosti”.

List piše da je jedan od oficira Oružanih snaga BiH srpske nacionalnosti snimio događaj mobilnim telefonom, ali ga je hrvatski bezbjednjak natjerao da taj snimak obriše, a o tome mu je izdao i potvrdu.

- OGLAS -

Oficir srpske nacionalnosti u sastavu trupa Oružanih snaga BiH kasnije je o cijelom događaju sastavio izvještaj, navodi list.

“Novosti” pišu da je na vojnoj vježbi učestvovalo 1.600 vojnika, uglavnom iz zemalja članica NATO, a u sastavu jedinice Oružanih snaga BiH najvećim dijelom bili su pripadnici bošnjačkog naroda, kao i jedan oficir srpske nacionalnosti.

- Advertisement -

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je, povodom ovog događaja, da je za Beograd neprihvatljivo bilo kakvo pojavljivanje paravojske samoproglašenog Kosova.

List navodi da se, osim slavljenja ustaške i nacističke ideologije pod zastavom NATO, otvara još jedno pitanje – ko je odobrio pripadnicima Oružanih snaga BiH da učestvuje u manevrima pod nazivom “Momentalni odgovor” u istom stroju sa “oružanim snagama” takozvanog Kosova koje zvanično Sarajevo ne priznaje.

Bivši oficir KOS-a LJuban Karan kaže da nemili događaj u Slunju nije iznenađenje, jer između Prištine i Zagreba “postoji bratstvo po oružju”, kako to govori i hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović.

“Albanci su od samog početka učestvovali u oružanoj pobuni u Hrvatskoj. Mnogi sa Kosova i Metohije postali su oficiri hrvatske vojske, a neki su dogurali i do visokih činova. Oni tamo nisu bili kao plaćenici, već su učestvovali sa snažnom i iskrenom motivacijom”, navodi Karan.

List podsjeća da poligon kod Slunja, na kojem je održana vježba, nosi ime ustaškog zločinca Eugena Dide Kvaternika, koji je kao šef Ravnateljstva za javni red i sigurnost NDH, bio nadležan za rad ustaških logora u NDH i sprovođenje represalija i genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Zbog umiješanosti u ubistvo jugoslovenskog kralja Aleksandra, Francuska ga je u odsustvu osudila na smrt.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA