Čupavci su jedan od najomiljenijih kolača jer su jednostavni za pripremu, a sastojci su takvi da odgovaraju svima. Ovaj recept donosi zdraviju verziju ovog tradicionalnog slatkiša.
Sastojci za biskvit:
dvije šoljice pšeničnog brašna (tip 850);
jedna šoljica kukuruznog brašna;
sto grama mljevenih badema;
dvije kašičice praška za pecivo;
½ kašičice soli;
½ šoljice hladno prešanog suncokretovog ulja (za pečenje);
dvije-tri šoljice Agavinog sirupa;
dvije ½ šoljice mlijeka (sojino ili zobeno s vanilijom);
½ šoljice vode.
Priprema biskvita:
U velikoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke. U drugoj posudi dobro izmiješajte tekuće sastojke. Postepeno dodajte tekuću smjesu u suhe sastojke i dobro promiješajte dok ne dobijete glatku, tekuću smjesu. Smjesu prebacite u prethodno nauljeni lim za pečenje.
Peći na 180 °C oko dvadeset minuta u velikom, plitkom limu, dok biskvit ne postane zlatnosmeđi (ako koristite manji i viši lim, vrijeme pečenja će biti duže). Biskvit je gotov kada rubovi počnu lagano rumeniti.
Sastojci za preljev:
šest kašika kakao praha;
½ šoljice Agavinog sirupa;
dvije šoljice mlijeka (sojino ili zobeno, po želji s vanilijom);
½ šoljice vode;
sok i naribana korica jedne narandže;
kokosovo brašno (za uvaljati).
Priprema preljeva:
U manjoj posudi pomiješajte kakao i Agavin sirup. Postepeno dodajte mlijeko i vodu, miješajući dok smjesa ne postane homogena. Kuhajte smjesu na srednjoj vatri, povremeno miješajući, dok se ne zgusne. Na kraju dodajte sok i naribanu koricu narandže za dodatnu svježinu i aromu.
Biskvit narežite na male kocke ili pravougaonike. Svaki komad biskvita umočite u pripremljeni preljev, a zatim uvaljajte u kokosovo brašno.
Ovi zdravi čupavci savršeni su za svaku priliku, a uz ovaj recept možete uživati u njihovom okusu bez grižnje savjesti!