18.8 C
Sarajevo
25.09.2024

Cipras: Danas odlučujemo o našem životu tokom iduće četiri godine

Grčki glasači u nedjelju su izišli na prijevremene parlamentarne izbore, na kojima je premijer Aleksis Cipras suočen s velikim izazovom s obzirom da ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da bi ga konzervativci lako mogli pobijediti i preuzeti vlast od njegove ljevičarske stranke Sirize.

“Danas odlučujemo o našem životu tokom iduće četiri godine”, rekao je Cipras ubacujući svoj glasački listić.

“Borimo se s optimizmom i odlučnošću kako žrtve i težak rad naših ljudi ne bi otišle u vjetar”, dodao je Cipras, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Nakon glasanja u Kypseliju, u centru Atine, u pratnji svojih pristalica, grčki premijer je pozvao mlade ljude da “ne ostavljaju ovu ključnu odluku za svoje živote u rukama drugih”.

Procjenjuje se kako će opoziciona stranka Nova demokratija (ND), koju predvodi Kiriakos Micotakis, osvojiti oko 36 posto, dok se za Sirizu očekuje 27 posto glasova.

- Advertisement -

“Danas Grci uzimaju budućnost u svoje ruke. Sutra donosi bolji dan za našu zemlju”, komentirao je Micotakis u izjavi nakon glasanja.

Cipras se na izborima u nedjelju natječe za treći mandat, iako je njegov prvi mandat premijera trajao od januara do septembra 2015., kada su sazvani prijevremeni izbori tokom nemira izazvanih grčkom finansijskom krizom.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA