RECEPT ZA POVRTNU BAZLAMU U NOVOM RUHU
Sastojci za dvije osobe:
- 200 grama kupusa rezanog na mandolini;
- 100 grama mrkve – sitno rendane;
- dva mlada luka – sitno sjeckana ili jedna glavica crvenog luka ili jedna prasa;
- troje velikih jaja;
- jedna kašika sitno sjeckanog svježeg peršuna.
- malo soli, bibera i začina po vašem izboru (to može biti suhi bosiljak, origano, kurkuma ili mješavina italijanskih začina, a ako želite koristiti nešto intenzivnije začine poput kumina, korijandera i čili papričice – možete, jer se takvi začini vrlo dobro slažu sa ostalim povrćem);
- tri kašike pšeničnog brašna ili bilo kojeg drugog – po vašem izboru;
- jedna kašičica praška za pecivo;
- jedna kašika maslinovog ulja.
Umak
- OGLAS -
- četiri kašike čvrstog jogurta;
- ½ kašičice soli;
- jedna kašika tahina;
- jedna-dvije kašike limunovog soka;
- suhi začini – po želji – poput vlasca, bijelog luka i slično.
Veganska majoneza
Sastojci:
- Advertisement -
- dvije velike mrkve – skuhane;
- tri male cvekle – skuhane;
- dvije-tri kašike soka od limuna;
- šest kašika ulja – maslinovog;
- jedna-dvije kašičice soli;
- jedna kašičica senfa.
Karfiol majoneza
Sastojci:
- 60 mililitara vode;
- 60 mililitara maslinovog ulja;
- 140 grama indijskog oraha;
- 50 grama karfiola – sirovog;
- tri kašike limunovog soka;
- jedna kašičica senfa;
- so i biber.
- OGLAS -