12 C
Sarajevo
18.10.2024

Vujanović: Dopunom pravilnika o vođenju trgovačkih knjiga do značajnih ušteda

S ciljem unapređenja i olakšanja poslovanja trgovaca na području Federacije Bosne i Hercegovine, federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović je donio Pravilnik o dopunama Pravilnika o obliku, sadržaju i načinu vođenja trgovačke knjige, koji je stupio na snagu 6. jula.

Ovim dopunama Pravilnika omogućeno je trgovcima da izradu, evidenciju i pohranu kalkulacije cijena vrše elektronski, te da ih štampaju samo na zahtjev inspekcijskih organa, saopćeno je iz Ureda Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

Kako je kazao federalni ministar Zlatan Vujanović, dopune Pravilnika donesene su na inicijativu Udruženja poslodavaca Federacije BiH s kojim Federalno ministarstvo trgovine ima odličnu saradnju.

- OGLAS -

Do donošenja ovih dopuna svi trgovci su bili u obavezi da štampaju i ovjeravaju kalkulacije cijena i da ih pohranjuju u štampanom obliku.

Prema procjeni Udruženja poslodavaca troškovi papira, štampanja, ovjere i pohranjivanja kalkulacije cijena, kao i radnika angažiranih na ovim poslovima na godišnjem nivou za veće trgovačke privredne subjekte premašuju iznos od 100.000 KM.

- Advertisement -

Stupanjem na snagu ovog Pravilnika bit će smanjeni troškovi poslovanja trgovaca, dok će se s druge strane, zbog lakšeg i preglednijeg praćenja kalkulacija cijena u elektronskoj formi, biti unaprijeđen sistem inspekcijskog nadzora.

Ništa manje zanemariv nije ni ekološki utjecaj koji ukidanjem obavezne štampane forme, što implicira znatno manje korištenje papira i tonera, u konačnici daje i značajan doprinos očuvanju okoliša, saopćeno je iz Federalnog ministarstva trgovine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA