-0.1 C
Sarajevo
10.01.2025

Novi okusi bosanske sofre: ‘Pileći fatteh i jabuke u pekmezu’

U emisiji 'Novi okusi bosanske sofre', vodimo vas na putovanje kroz kulinarsku tradiciju naše zemlje.
U ovoj epozodi donosimo dašak tradicionalne i bliskoistočne kuhinje.

Pileći fatteh prava je gastronomska poslastica. Slojevi hrskave tortilje, sočne piletine kremastog jogurta i začina upotpunjeni su aromatičnim preljevima. Omiljenu tradicionalnu poslasticu – tufahiju pravimo na nešto drugačiji način, u pekmezu od jabuka.

Sastojci za 3 osobe:

  • 1 konzerva slanutka od 400 g, isprana/ocijeđena
  • 2 El Grito tortilje
  • 1 kašika maslaca
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 500 g pilećih prsa, narezanih na trakice
  • 1 kašika čvrstog jogurta
  • 1 kašičica crvene ljute paprike
  • 1/4 kašičica kurkume
  • 1 kašika paste od đumbira i bijelog luka
  • 1 kašika soka od limuna
  • Posolite po ukusu
  • 1/2 kašičice bibera
  • 2 kašike svježe sjeckanog peršuna
  • 1 šolja sjemenki nara
  • 1 šolja prženih indijskih oraha ili pinjola

Sastojci za umak od jogurta:

- OGLAS -
  • 1 šolja čvrstog jogurta
  • 1-2 kašike tahini paste
  • 1 kašika  soka od limuna
  • 1 čehno sitno sjeckanog bijelog luka ili Toum umaka
  • Posolite i pobiberite po ukusu
  • Svježe sjeckani peršun

TUFAHIJE SA JABUKOVIM PEKMEZOM

Sastojci za 2 osobe:

- Advertisement -
  • 2 jabuke sorte Golden delicious
  • Sok jednog limuna
  • Agda
  • ½ l vode
  • 200 g pekmeza od jabuka ili krušaka
  • Sok i korica jednog limuna

Nadjev

  • 1 kašika sojinog mlijeka sa okusom vanilije
  • 50 g mljevenih oraha
  • 50 g sjeckanih oraha
  • cimet, tonka, extrakt vanilije
  • Rendana korica limuna
  • 1 kašika agde
  • 1 kašika rastopljenog kokosovog ulja ili maslaca
  • 1 kašika muscovado šećera ili smeđeg nerafiniranog šećera
  • 50 ml kokosovog vrhnja ili vrhnja za šlag
  • 2 kandirane višnje ili kandirani đumbir
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA